Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec si zažádá o dotaci na zateplení Malého divadla, i když neví, zda ji využije

22. 09. 2022 | 16:18

Liberec si podá do konce září žádost o státní dotaci na zateplení Malého divadla, i když neví, zda ji využije. Vedení města váhá, neboť dotace nepokryje ani třetinu nákladů projektu s odhadovanými náklady téměř 160 milionů korun. Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO) uvedla, že z programu ministerstva životního prostředí mohou získat necelých 42 milionů a podíl města by tak byl skoro 118 milionů. "Je to obrovská částka," řekla novinářům. Tak velkou sumu radnice ze svého rozpočtu, tedy bez dotací, na rekonstrukci jedné budovy nevydala posledních 16 let.

divadlo malé FB 239570370 4172722059443572 5799231371784340654 n
Archivní foto

Rozhodnutí bude na novém vedení města, které vzejde z komunálních voleb v tomto týdnu. Současné vedení radnice zateplení Malého divadla s vysokou spoluúčastí města nejprve odmítlo, nakonec se ale rozhodlo, že v přípravách bude pokračovat, aby svým nástupcům předalo k rozhodnutí připravený projekt.

Proti od počátku vystupuje například radní za ODS Petr Židek. "Doba návratnosti mi připadá příliš dlouhá a domnívám se, že vydávat v tuto chvíli sto milionů na kofinancování je částka, kterou si rozpočet města v dnešní době nemůže dovolit. Když si spočítáte, že návratnost je přes 30 let, tak mi to nepřijde úplně efektivní, a nemyslím si, že dělat opatření jen proto, že je na něj dotace, je správné," řekl Židek novinářům.

Naopak podporu má projekt od primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj). Podle něj nelze vnímat jen ekonomické, ale i ekologické hledisko. "Myslím si, že je třeba změnit pohled myšlení na energie ve městě. Nelze na jedné straně mluvit, že chceme obnovitelné zdroje energie, ale na druhé straně plýtvat energiemi a nechat je unikat," řekl primátor.

Po úřednické budově Uranu, o jejíž rekonstrukci také bude rozhodovat nové vedení města, je Malé divadlo druhou nejméně úspornou budovou ve vlastnictví Liberce. Zateplení by mělo u něj snížit náklady na energie asi o 60 procent ze současných zhruba šesti milionů korun ročně.

Malé divadlo je druhou scénou Divadla F. X. Šaldy. Jeho podobu navrhl architekt Karel Hubáček. V provozu je od roku 1989 a po technické stránce jsou obě jeho budovy ve špatném stavu. Chystaný projekt počítá se zateplením plášťů obou na sebe navazujících budov tak, aby zůstala původní architektonická podoba divadla. Součástí projektu je i oprava a zateplení střechy, výměna oken a dveří či rekonstrukce vytápění, vzduchotechniky, elektroinstalace i sociálního zázemí. Počítá se i s osazením solárních panelů na střechu.

čtk