Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec už zná podobu nové Pastýřské, jež má odlehčit dopravě. Stavět se začne nejdříve za dva roky

13. 11. 2019 | 15:23

Liberec už zná budoucí podobu nové Pastýřské, která má odlehčit dopravě v horním centru města. Vzešla z architektonické soutěže. Cílem je ze zanedbané a dnes slepé ulice vytvořit městskou třídu, která bude sloužit pro automobily, cyklisty i pěší.

knihovnaCelek
Dopravní řešení má ulevit komunikaci před krajskou knihovnou. Ilustrační foto

Výstavba podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj - SLK) začne nejdřív za dva roky. "Rádi bychom rok 2020 věnovali projektové fázi a roce 2021 se už ideálně věnovali soutěžení dodavatele, případně zahájení stavby," řekl dnes primátor novinářům.

O výstavbě této silnice se mluví na liberecké radnici už asi 20 let. Nová Pastýřská by měla ulevit dopravně velmi zatíženým křižovatkám u knihovny, divadla, pošty a radnice. Podle původních plánů mělo jít o širokou silnici, město se ale rozhodlo projekt přepracovat. Přiměly ho k tomu i obavy místních, kteří poukazovali na to, že široká ulice bude "svádět" řidiče k rychlé jízdě. Silnice by tak oproti původnímu návrhu měla být užší. "Bude mít cyklopruhy po obou stranách, bude mít alej," uvedl Zámečník. V některých úsecích budou po stranách parkovací místa a počítá se i s kultivací prostoru před sídlem státní policie.

Náklady na výstavbu se odhadují téměř na 50 milionů korun, na jedné straně bude silnice ústit do Sokolské ulice a na druhé se napojí na Tržní náměstí. I to čeká proměna, projekt je ve fázi vytváření urbanisticko - architektonických návrhů podoby náměstí. S plánem postavit novou silnici v Pastýřské město v minulosti už několikrát přišlo, kvůli nedostatku peněz ale projekt pokaždé odložilo. Před několika lety kvůli plánované výstavbě dokonce nechalo zbourat ubytovnu v Sokolské ulici. Budova se totiž nacházela v místě, kde má ústit nová silnice.

čtk