Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec vybavil učitele základních škol respirátory FFP2 za 1,1 milionu korun. Langr míní, že stát selhal

05. 10. 2020 | 12:35

Liberec vybavil učitele svých 21 základních škol respirátory, vystačí jim do konce kalendářního roku. Radnice pro ně nakoupila 60.000 masek za 1,1 milionu korun ze svého rozpočtu a kvůli tomu kritizuje vládu. "Protože stát, jehož zaměstnanci pedagogičtí pracovníci ve skutečnosti jsou, při jejich ochraně před koronavirem od začátku školního roku naprosto selhal," uvedl v tiskové zprávě města náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj).

Vláda o rozdělení 2,9 milionu respirátorů mateřským, základním a středním školám rozhodla dnes. Do krajů rozvezou ochranné pomůcky hasiči. Každý zaměstnanec v regionálním školství by jich měl dostat deset, uvedl tiskový odbor vlády.

V Liberci bylo v září najednou maximálně uzavřeno 22 tříd základních škol a nakaženo 80 učitelů. K pátku 2. října bylo nakažených 53 z 9200 žáků a 18 z 940 učitelů. "Nejsme naivní a očekáváme, že počty nakažených v obou skupinách se asi budou zvyšovat. Minimálně u učitelů by ale díky respirátorům neměl být nárůst tak vysoký. A pokud další respirátory nakonec dodá i stát, budeme jich mít dost i do začátku příštího roku," uvedl Langr.

Liberec pro učitele zakoupil respirátory FFP2. "Naším cílem je zvýšit bezpečí učitelů v dlouhodobém a přímém kontaktu s žáky, kteří v reálu patří mezi nejpromořenější, byť víceméně bezpříznakovou, populační skupinu, a minimalizovat tak rizika uzavírání škol zdola," řekl náměstek. Pokud se v desetidenní karanténě ocitne podle něj třeba i větší skupina žáků, prezenční vzdělávání může nadále pokračovat. "Bez nemocných učitelů či učitelů v karanténě to ale v žádném případě nejde," dodal Langr.

čtk