Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec vynaložil na nákup ochranných pomůcek k zamezení šíření koronaviru 2 miliony korun

08. 04. 2020 | 18:15

Liberec zatím na nákup ochranných pomůcek a na další opatření k zamezení šíření koronaviru vynaložil asi dva miliony korun. To je asi čtyřnásobek toho, co měl v krizovém fondu. Novinářům to dnes řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

V první fázi se podle primátora u roušek spoléhali hlavně na dobrovolníky, kteří je pro město šili. "Souběžně jsme hledali volné kapacity dodavatelů v regionu i mimo, aby nám je začali průmyslově dodávat," uvedl. Od dobrovolníků podle něj získali zhruba 15.000 roušek a od firem už obdrželi nebo mají objednáno dalších 33.000. Za ně zaplatí 683.000 korun bez daně. Nejvíc, 14.000 bavlněných roušek, dodá Liberci novoborská firma Vodenka. Město má ještě další tři dodavatele, libereckou Direct Alpine, jablonecký Genesys a frýdlantskou Damino.

Roušky podle Zámečníka město poskytlo zdravotnickým a sociálním službám, dopravnímu podniku, společnosti FCC Liberec zajišťující odvoz komunálního odpadu i třeba pokladním v některých prodejnách. Od pondělí je také postupně dostávají do poštovních schránek všichni obyvatelé města starší 65 let, je jich asi 21.000. Pro ostatní obyvatele města zřídila radnice v obchodním centru Forum takzvaný rouškovník, kde jedna rouška stojí 20 korun.

V Liberci ode dneška začnou technické služby čistit a dezinfikovat autobusové a tramvajové zastávky MHD, město za tuto službu zaplatí 200.000 korun. Naopak zdarma k dalšímu přerozdělení získalo město od kraje 6000 litrů dezinfekce, které podle primátora mimo jiné rozvezli do 107 lékařských ordinací.

Na boj s koronavirem vyhlásilo dnes město po vzoru kraje veřejnou sbírku "Liberec pomáhá" s účtem 8612722/0800. "Chceme tím oslovit všechny občany ať už z Liberce nebo odjinud, kteří chtějí podpořit činnost libereckých dobrovolníků," uvedl Zámečník. Peníze podle něj použijí například na nákup dalších ochranných prostředků a dezinfekcí.

čtk