Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec za solární elektrárny na deset budov zaplatí 24 milionů, čekal výrazně vyšší částku

21. 06. 2024 | 18:26

Liberec za vybudování solárních elektráren na střechách deseti městských budov zaplatí 24,2 milionu korun. Čekal výrazně vyšší částku, skoro 39 milionů. O zakázku projevilo zájem sedm firem, vyhrála společnost Baratech. Novináře o tom informoval náměstek primátora Vojtěch Prachař (ANO). Podle něj jde o první krok k decentralizaci energetiky na území města.

solar photovoltaic-2814504 1280
Ilustrační foto

"Je zapotřebí i v rámci komunitní energetiky, abychom začali budovat zdroje, abychom měli vůbec nějakou energii k sdílení a zároveň abychom energetickými úsporami motivovali další účastníky k následnému zapojení do energetiky Liberce. Abychom mohli využívat všech výhod sdílení energií v rámci města," řekl Prachař.

Liberec na instalaci deseti fotovoltaických elektráren získal dotaci 17 milionů z programu Modernizačního fondu ministerstva životního prostředí. Solární panely dostanou letos nebo v příštím roce střechy Šaldova divadla, domova seniorů ve Františkově, nového bytového domu Na Žižkově a školní budovy na sídlišti Broumovská a ve čtvrtích Rochlice a Ruprechtice. Prachař předpokládá, že ke sdílení využijí zejména energii získanou v letním období z panelů na střechách mateřských a základních škol. "Které tu spotřebu přes prázdniny nemají tak velkou, tak my ji využijeme v rámci městského majetku k pokrytí spotřeby v dalších objektech. To znamená nasdílíme si ji v rámci majetku města," dodal.

Deset solárních elektráren by ročně mělo vyrobit kolem 1000 megawatthodin elektrické energie, což by mělo stačit k pokrytí zhruba čtvrtiny spotřeby budov, na kterých budou umístěné. Město by díky tomu mělo ročně ušetřit při současných cenách za elektřinu zhruba 3,5 milionu korun.

čtk