Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec začne hledat firmu, která za 200 milionů korun přestaví nevyužívaný Liebiegův palác na Centrum aktivního života

20. 11. 2019 | 15:51

Liberec začne v nejbližší době hledat firmu, která přestaví nevyužívaný Liebiegův palác na polyfunkční komunitní centrum. Po chystané rekonstrukci bazénu půjde o druhou největší investici stotisícového města v nejbližších letech. Náklady radnice odhaduje na 208 milionů korun včetně pořízení vybavení. Většinu by měla pokrýt evropská dotace, o niž radnice požádá.

galerie2 menší irma
Liebiegův palác, foto: Artur Irma

Práce by měly začít příští rok na jaře a skončit na konci roku 2021. Novinářům to dnes řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle primátora nebude cena jediným kritériem soutěže, ze 40 procent při hodnocení budou přihlížet ke zkušenostem s rekonstrukcemi památkových objektů, mezi něž Liebiegův palác postavený v letech 1871 až 1872 patří. "Rádi bychom se po předchozích mnoha zkušenostech na památkových objektech vyhnuli problémům při stavbě a prodlužování termínů," uvedl primátor.

Dodal, že projekt byl minulým vedením města slušně připravený, ale nebylo vyprojektováno napojení na centrální zásobování teplem a parkování. To si vyžádalo milion korun navíc do doplnění projektové dokumentace. Milion ale nakonec zaplatila teplárna.

Novorenesanční palác si nechal postavit továrník Johann Liebieg, po jeho smrti ale přestala rodina vilu obývat a pronajímala ji. V minulosti palác využíval například i četnický pohotovostní oddíl, nejdéle sloužil pro výstavnictví. Oblastní galerie byla v budově přes 60 let od roku 1953. Na konci roku 2014 se přestěhovala do moderních velkorysých prostor a zrekonstruovaných městských lázní. Od té doby je areál prázdný.Liebiegův palác, foto: Artur IrmaV rámci stavebních prací se chystá kompletní rekonstrukce paláce. "Co se týče vnějšího vzhledu, bude budova uvedena do původní podoby. To znamená bude obnoveno propojení někdejší oranžerie s terasami a parkem, budou opraveny plochy teras, budou opraveny fasády," uvedl již dříve pro ČTK technický specialista z libereckého magistrátu Jan Lajksner. Uvnitř vznikne nový velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a zahradnický klub s keramickou pecí a skleníkem. Bude tam i kavárna a dětský koutek, upravovat se bude také nádvoří a zahrada. Liebiegův palác by se měl stát místem setkávání lidí různého věku od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Provozovat ho bude městská organizace Kontakt.

čtk, lo

studie