Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zkušebně podpoří aplikaci na darování nepotřebných věcí. Město za to zaplatí 54 tisíc korun

26. 11. 2019 | 14:25

Liberec příští rok poprvé finančně podpoří webovou aplikaci, přes níž je možné darovat nepotřebné věci z domácnosti. Vedení radnice si od toho slibuje snížení množství netříděného komunálního odpadu, kterého se v krajském městě za rok vyprodukuje přes 20.000 tun.

nepotřebné věci
ilustrační foto

"Zatím jsme se na radě města dohodli, že to vyzkoušíme na rok, ale pevně věřím, že to bude fungovat a že touto cestou podpory cirkulární ekonomiky půjdeme. A o něco málo, že třeba poklesne množství odpadu," řekl novinářům náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro Liberecký kraj).

Webová aplikace bude fungovat přes portál Nevyhazujto.cz na odkazu www.liberec.nevyhazujto.cz. "Stránka nebude obsahovat žádné reklamy. V rámci provozování portálu bude pro město kromě hostingu zajištěna i administrace stránek," uvedla mluvčí radnice Jana Kodymová. Město za to zaplatí 54.000 korun.

Radnice si od této webové stránky slibuje, že řada věcí neskončí zbytečně v odpadu a prodlouží se tak jejich životnost. "Místo toho, abyste něco, co má ještě smysl pro někoho dalšího, vyhodili, tak to můžete někomu darovat," dodal Šolc. Týkat se to podle něj bude spotřebních věcí, nábytku, elektroniky či ošacení. V Liberci už přes sociální sítě obdobné aplikace fungují. Například přes facebook je to skupina Daruji za odvoz, která má 550 členů. Různé věci se dají darovat třeba i přes skupinu Inzerce Liberec, jež má skoro 50.000 členů.

čtk