Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberec zřejmě koupí zámek v centru, s majitelem se dohodl na ceně. Konkrétní částku transakce město říci nechce

09. 05. 2024 | 15:10

AKTUALIZOVÁNO: Liberec zřejmě koupí zámek v centru města, který vlastní firma Ústí Development ze skupiny MEI. Náměstek primátora Adam Lenert (ANO) dnes novinářům řekl, že se domluvili se současným vlastníkem na ceně i podmínkách prodeje. Město za památku z 16. století zaplatí desítky milionů korun, přesnou cenu zatím vedení radnice říci nechce.

ZAMECEK1
Foto + fotogalerie: archiv

Uzavření dohody dnes ČTK potvrdil i předseda správní rady MEI (Middle Europe Investments) Peter Winkelman. Nic dalšího ale k tomu nesdělil. Pro využití zámku existuje podle náměstka několik scénářů.

Na podmínkách prodeje se vedení radnice domluvilo se soukromým vlastníkem v úterý, kdy začal v Liberci šestidenní mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm, pro který je zámek centrem dění. "My zatím kupní cenu nechceme zveřejňovat, protože čekáme na oficiální nabídku, ale pokud se to podaří, tak o tom bude rozhodovat červnové zastupitelstvo s tím, že při podpisu smlouvy bude zaplaceno 50 procent kupní ceny, v dalším roce 37,5 procenta a v dalším roce 12,5 procenta z kupní ceny," řekl Lenert.

Liberecký zámek - hlavní dějiště Anifilmu.

Winkelman dojednání těchto podmínek potvrdil. "To je správně," uvedl.

Primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) dnes novinářům řekl, že nákup zámku nebude na úkor žádné z dalších chystaných investic města. "Pro letošní rok (první splátku) to máme namyšleno tak, že to půjde ze zlepšeného hospodářského výsledku. To znamená z peněz, které jsme si nějakým způsobem našetřili nebo nám zůstaly v přebytku minulého roku," řekl primátor.

Zámek v horním centru je jednou z nejstarších staveb ve stotisícovém městě. V minulosti sloužil nejen jako šlechtické sídlo, ale byl v něm i soud, ubytovna, ředitelství Státních lesů a statků, vysoká škola a v době své největší slávy tam měl Skloexport jednu z nejrozsáhlejších expozic skla na světě. Nyní je zámek po většinu roku prázdný. O jeho možném získání ze strany města se mluví několik posledních let. Zhruba před sedmi lety radnice cenu za nákup zámku odhadovala na 60 až 100 milionů korun. Lenert dnes uvedl, že dojednaná cena je o 20 procent nižší, než je odhadní.

archivní foto

Pro využití zámku je podle Lenerta několik scénářů. "Samozřejmě město dál bude chtít, aby tam fungoval Anifilm a dneska se ukazuje, že je velice populární. Všichni to vidíme ve městě, že návštěvnicky je velice vítán a my dál s Anifilmem určitě budeme spolupracovat, ať by sídlil v zámku, nebo bychom museli najít jiné prostory," řekl Lenert. Už dříve radnice naznačila, že zámek by spolu s Anifilmem mohla částečně využívat také městská základní umělecká škola (ZUŠ), která potřebuje další prostory. Lenert dnes řekl, že další možnou variantou je přestěhovat tam úředníky ze soukromé budovy S toweru, kterou má město částečně pronajatou.

čtk