Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká firma Hardwario plánuje na podzim vstoupit na trh Start pražské burzy

08. 08. 2022 | 8:06

Liberecká technologická společnost Hardwario plánuje na podzim vstoupit na trh Start pražské burzy. Investorům nabídne až 20 procent svých akcií. Získaný kapitál chce použít na vývoj i rozvoj obchodu s cílem urychlit mezinárodní expanzi. Firma o tom  informovala ČTK.

burza
ilustrační foto

Praha/Liberec 3. srpna (ČTK) - Liberecká technologická společnost Hardwario plánuje na podzim vstoupit na trh Start pražské burzy. Investorům nabídne až 20 procent svých akcií. Získaný kapitál chce použít na vývoj i rozvoj obchodu s cílem urychlit mezinárodní expanzi. Firma o tom dnes informovala ČTK.

Hardwario od roku 2016 vyvíjí a vyrábí elektroniku určenou k monitorování a přenosu dat z libovolného prostředí či zařízení. K tomu rovněž nabízí vlastní cloudovou platformu pro jeho správu a integraci s dalšími systémy. Výrobky a služby nabízí prostřednictvím celosvětové sítě partnerů. Řešení Hardwaria používá například Škoda Auto nebo Vodafone.

Hardwario se v průběhu letošního roku transformovalo na akciovou společnost. Od svého založení dodává zákazníkům zařízení pro průmyslový internet věcí, která jsou založena na moderních bezdrátových přenosových technologiích, tzv. LPWAN. "Mezi nejperspektivnější takzvané IoT aplikace (internet věcí) řadíme monitoring efektivity výroby, monitoring spotřeby energií a alternativních zdrojů energie a environmentální monitoring," uvedl ředitel a spoluzakladatel společnosti Alan Fabik.

Během své existence podpořilo Hardwario několik strategických i individuálních investorů. Nejdéle je podporuje takzvaný andělský investor FS Assets. V roce 2019 firmu podpořili investoři z emise crowdfundingového portálu Fundlift, kterou Hardwario letos v květnu zakončilo konverzí na akcie či splacením.

Hardwario v rámci primárního úpisu akcií od investorů plánuje získat desítky milionů korun do vlastního kapitálu. Získané prostředky využije k posílení provozního cash-flow a obchodu, ale rovněž skladových zásob a vývoje vlastních inovativních produktů.

Hlavními vlastníky Hardwaria jsou spoluzakladatelé Alan Fabik a Pavel Hübner. Od založení v roce 2016 rostl obrat společnosti až na 20 milionů korun, v loňském a předloňském roce dosáhl 21 milionů korun, což bylo způsobeno zejména odkloněním se od zakázkového vývoje směrem k prodeji vlastních výrobků a služeb.

Burzovní trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

čtk