Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká galerie chce mít na otevření připravené tři nové výstavy. Zaměří se na fyzikální jevy, tradiční umění i drsný rap

30. 03. 2020 | 12:21

Oblastní galerie v Liberci začala připravovat tři nové výstavy zaměřené na fyzikální jevy, tradiční umění i drsný rap. Kvůli opatřením v souvislosti se šířením koronaviru ale zatím neví, kdy je zahájí. Galerie je stejně jako další kulturní instituce uzavřená. "Snažíme se vše zařídit tak, abychom ihned, až budeme moci otevřít, mohli návštěvníkům nabídnout něco nového a zajímavého," uvedl v tiskové zprávě ředitel galerie Jan Randáček.

vizualizace Interference OGL-min
Vizualizace projektu Josefa Šafaříka a Adély Bébarové. (Foto laskavě poskytla OGL)

Výstavy by měly nabídnout různé pohledy na umění. Takzvanou site specific instalaci vytváří Josef Šafařík, Adéla Bebárová a Dávid Sivý v bazénové hale a na ochozu. "Tato jedinečná multimediální instalace je vytvořena speciálně do prostoru naší galerie. Pracuje se světlem a stínem a akcentuje paměť i ducha tohoto místa," uvedla kurátorka Zuzana Štěpanovičová. Podle ní nic takového dosud v galerii nebylo.

Protikladem této multimediální a interaktivní instalace bude ve vedlejším sále komorní výstava devíti obrazů z počátku 20. století od Eugena von Kahlera. Německy hovořící malíř zemřel jako velmi mladý na tuberkulózu a jeho díla jsou ve veřejných sbírkách zastoupena zcela ojediněle. "Dnes můžeme spekulovat, kam by se Kahlerova tvorba ubírala, pravděpodobně by se však zařadil po bok prvních abstrakcionistů vedle Františka Kupky nebo Vasilije Kandinského, který si jeho prací velmi vážil," uvedla autorka výstavy Anna Habánová. Díla má galerie zapůjčené ze soukromé sbírky.

Třetí novou výstavou bude autorská výstava Marie Lukáčové nazvaná Sirena živa. Mladá umělkyně, finalistka Ceny Jindřicha Chalupeckého z roku 2019, v Liberci představí díla na pomezí hudebních videoklipů. "V nich drsným rappovým způsobem komentuje například ekologii, feminismus a podobně," dodal Randáček.

čtk