Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká knihovna má méně návštěvníků, důvodem jsou zřejmě stále platná opatření kvůli covidu

02. 10. 2021 | 12:22

Liberecká knihovna má méně návštěvníků, než byla před covidem zvyklá. Důvodem jsou zřejmě protiepidemická opatření v souvislosti s koronavirem. Ředitelka knihovny Dana Petrýdesová doufá, že jde jen o dočasný pokles. "Věříme, že až se situace uklidní, tak se čtenáři do knihovny vrátí," uvedla Petrýdesová v rozhovoru pro ČTK.

knihyliberec1irma
archivní foto Artur Irma

Důvody, proč chodí lidí méně, podle ní cíleně nezjišťovali, předpokládá ale, že jedním z nich bude povinnost mít roušku celou dobu návštěvy knihovny. "Pro spoustu lidí a hlavně studenty, když tady mají trávit delší čas, tak je to samozřejmě nekomfortní," řekla. Dalším důvodem poklesu podle ní zřejmě je, že u akcí s návštěvností nad 20 lidí musejí kontrolovat bezinfekčnost. "Řada lidí toto nařízení odmítá," uvedla.

Nižší návštěvnost je podle ní znát na počtu výpůjček, letos za září jich bylo kolem 26.000, asi o 5000 méně než loni. "Už loňský rok byl slabší," řekla. Za celý rok 2020 do knihovny přišlo 203.539 lidí, V roce 2019, kdy byla čtvrt roku zavřená kvůli částečně rekonstrukci, měla 307.315 návštěvníků.

Podle Petrýdesová ale doba lockdownu přinesla i pozitiva. "Naučili jsme se více pracovat s technikou a pohybovat v prostoru sociálních sítí na internetu. To, co jsme se naučili, tak jsme se rozhodli využít," uvedla. Například příští týden zahájí cyklus rozhovorů se zajímavými lidmi z regionu. "Budou pouze on-line a budou k dispozici na našem youtube kanálu," dodala.

V jiném režimu byl i letošní zářijový program pro školy nazvaný Den jazyků. Obvykle se na akci potkávaly dětí z více škol, letos byla pravidla nastavená tak, aby se žáci z různých tříd nemísili. "Byla to nová zkušenost a zjistili jsme, že to je mnohem lepší varianta než to, co bylo předtím. Děti si to více užijí, mají více prostoru, není tady až takový ruch a mohou se více soustředit na práci," uvedla Petrýdesová.

O programy pro školy zájem neklesl. "Opět jsme naplnili všechny termíny během tří dnů po vyhlášení. Pořádáme také exkurze pro žáky ze středních škol. Standardně na ně chodí první ročníky, ale letos i druhé, protože to loni nestihly. Takže jsme rádi, že zájem ze strany škol je," dodala.

Novinkou liberecké knihovny je cyklus ekologických akcí pro děti Zelené pořady v knihovně. Má zvyšovat povědomí o ekologii a ochraně životního prostředí mezi dětmi. Jedna z akcí je naplánovaná na Týden knihoven příští týden. Jde o ekologickou procházku v doprovodu skautského vedoucího. Program Týdne knihoven v Liberci je zaměřený i na dospělé. Liberecká knihovna chystá například takzvané rande naslepo s knihou, maxihry v hudební knihovně, burzu knih a časopisů či sérii literárních čtení nazvaných Literatour.

čtk