Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká krajská nemocnice má novou magnetickou rezonanci s kvalitnějším zobrazením

07. 12. 2023 | 5:49

Krajská nemocnice v Liberci za téměř 51 milionů korun koupila magnetickou rezonanci. Oproti nynějším přístrojům nemocnice má dvakrát silnější magnetické pole, díky čemuž poskytuje kvalitnější a přesnější obraz vnitřních částí těla. Jde o první takto výkonnou magnetickou rezonanci v kraji. ČTK o tom informoval mluvčí nemocnice Václav Řičář.

magnetKNL4
Foto z FB Krajské nemocnice Liberec

"Přístroj díky své technologii umožňuje vysokou kvalitu obrazu a je určen pro kompletní diagnostiku zejména v oblastech onkologie, neurologie, kardiologie, chirurgie a interních nemocí," uvedl Řičář.

Foto z FB Krajské nemocnice Liberec

Nová magnetická rezonance o síle pole tři Tesla (3T) nahradila jeden ze dvou přístrojů o síle 1,5 Tesla, které liberecká nemocnice dosud používala. "Dvojnásobná síla pole 3T umožní především jemnější rozlišení malých struktur. Můžeme říci, že je perfektní na využití na neuroradiologii, pro vyšetření CNS (centrální nervové soustavy), mozku či míchy. Výborná je také pro ortopedická vyšetření, například vyšetření kolena, kyčle či ramena, skvěle se také hodí na vyšetření prostaty," uvedl přednosta Centra zobrazovacích metod a primář radiodiagnostického oddělení Ladislav Endrych. Od ledna ji budou podle něj využívat i v novém programu pro vyšetření karcinomu prostaty.

Foto z FB Krajské nemocnice Liberec

Výhodou nového přístroje je také to, že využívá algoritmy umělé inteligence. "Umožňuje tedy naskenovat obraz v trochu horším rozlišení a následně jej bez šumu přepočítat, čímž mimo jiné šetří čas," dodal Řičář. Nový přístroj si největší zdravotnické zařízení v kraji pořídilo z evropských fondů REACT-EU.

Není to jediný nový přístroj, který nemocnice v poslední době získala. Na radiodiagnostickém oddělení přibyl za téměř 27 milionů korun i nízkodávkový rentgenový přístroj, který je vhodný ke snímkování páteře, pánevního pletence a dolních končetin takzvaně v zátěži. "Je tedy určen pro lepší analýzu postoje a dolních končetin pacienta. Poskytuje 2D a 3D snímky pacientů vestoje i vsedě, navíc při velmi nízké dávce záření," uvedl mluvčí nemocnice.

Foto z FB Krajské nemocnice Liberec

Urologie za bezmála 25 milionů korun získala přístroj Dornier Delta III, který slouží k drcení močových kaménků v ledvinách a močovodu takzvanou metodou LERV. "Přístroj, který nyní testujeme a léčíme s ním první pacienty, je jediný v Libereckém kraji a umožňuje nám miniinvazivně léčit celou řadu pacientů. Doposud byl na liberecké urologii jednodušší přístroj, nicméně výsledky z této metody máme trvale velmi dobré," uvedl na webu nemocnice primář oddělení Jan Mečl. Nový přístroj umožňuje lepší zaměřování kaménků a má účinnější rázovou vlnu. Urologie si i díky tomu od nového přístroje slibuje zkrácení doby pobytu pacientů v nemocnici po tomto zákroku. "I u metody LERV ale zůstává pacient v nemocnici přes noc," dodal Mečl.

čtk