Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nábytková banka už letos rozdělila tolik věcí jako za celý loňský rok

31. 05. 2022 | 14:09

Krajská nábytková banka v Liberci rozdělila letos od začátku roku tolik pomoci jako za celý loňský rok. Zhruba polovina nábytku, hlavně matrace, postele a lůžkoviny a další vybavení šly na pomoc pro ukrajinské uprchlíky, řekla dnes ČTK ředitelka banky Jitka Večerníková. Teď už se podle ní situace zklidnila, matrace mají na skladě, potřeba jsou ale stále postele a velkým nedostatkem jsou velké spotřebiče jako ledničky, pračky nebo sporáky, které se v bance většinou moc "neohřejí".

nabytkovabanka2
Foto: Artur Irma

"Pokud se nebavíme jen o spotřebičích, ale celkově o přijatých tunách materiální pomoci, tak za celý loňský rok jsme byli na 63 tunách přijaté pomoci, a my jsme tam letos už teď. Na konci května jsme na 60 tunách a z toho těch 30 tun se věnovalo na podporu uprchlíků," upřesnila Večerníková. Banka se teď podle ní znovu mohla vrátit ke své původní práci a vybavuje nábytkem, spotřebiči a dalšími věcmi na základě žádostí sociálních služeb domácnosti, které by si jinak takové vybavení dovolit nemohly.

Nábytkovou banku teď podle Večerníkové trápí hlavně nedostatek elektrospotřebičů. "Vždycky se nám podaří nashromáždit pár praček, pár ledniček, přivezou se, omyjí a jdou pryč. V každé žádosti máte pračku, ledničku, případně sporák nebo mikrovlnku, takže ty jsou neustále potřeba. Teď tu máme jednu pračku, ale ta je pro žádost, která tady leží už dva měsíce. Potřebovali bychom měsíčně tak 20 praček a stejný počet lednic, abychom uspokojili všechny žádosti," dodala ředitelka nábytkové banky.

I v nábytkové bance se tak už podle Večerníkové zřejmě začíná projevovat zhoršující se ekonomická situace. "Možná jsou si lidé vědomi toho, že se všechno zdražuje, že náklady na běžný život budou vyšší, takže si málokdo dovolí vyřadit něco, co ještě funguje. A když se to rozbije, tak už je to pro nás nepoužitelné, a tudíž nám to nenabídnou," dodala. Předání nábytku nebo elektrospotřebičů mohou případní dárci domluvit s bankou předem na telefonu 732 670 571 nebo emailu info@nbliberec.cz, banka je podle ředitelky schopna zajistit po domluvě i dopravu svým vlastním autem.

Že potřeba takové pomoci pro uprchlíky klesá, potvrzuje i Liberecký kraj. Od zahájení války na Ukrajině získalo v Libereckém kraji oprávnění k pobytu 14.428 ukrajinských uprchlíků, většinou jde o ženy a děti. Ubytování zajišťoval kraj pro 4135 lidí, počty nových příchozích ale klesají, za poslední týden ji v libereckém asistenčním centru odbavili 318, zhruba polovina potřebovala i ubytování. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) má kraj nasmlouvané kapacity pro ubytování zhruba 5500 uprchlíků, takže je schopen ubytovat nově příchozí a případně i přestěhovat uprchlíky z míst, kde ubytovatelé smlouvy ukončí.

čtk