Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká nemocnice získala díky evropské dotaci chirurgického robota skoro za 60 milionů

28. 11. 2022 | 18:23

Liberecká nemocnice získala díky evropské dotaci chirurgického robota skoro za 60 milionů korun. Využije ho zejména při odstraňování zhoubných nádorů u urologických, chirurgických a gynekologických operacích. V provozu bude robot nejpozději od ledna příštího roku. Novináře dnes o tom informoval generální ředitel nemocnice Richard Lukáš.

nemocnice robotKNL2
Foto: Artur Irma

"Výhoda robota je ta, že rozsah nástrojů je větší, než jsou lidské ruce. Čili operativa může být detailní, to je pomocí kamery, a velmi jemná pomocí nástrojů, které mají velké rozsahy svých pohybů," uvedl Lukáš. Podle něj chirurg při běžném zákroku operuje rukama, v případě použití robota využívá i nohou.

Pro operatéra je zákrok jiný i v tom, že při něm sedí a nástroje ovládá na dálku. "Nástroje, které za normálních okolností máte reálně v ruce, tak pracují od vás na distanc a vy je ovládáte prostřednictvím konzole," uvedl zástupce přednosty chirurgického centra a primář onkochirurgického oddělení Vratislav Beran. Pořízení robota podle něj souvisí s vývojem v jeho oboru, tedy snahou provádět operace více radikální, ale méně invazivní. "Laicky řečeno my ublížíme víc tomu nádoru a méně tomu pacientovi. A právě toto je technologie, která umožňuje posunout tu hranici ještě dále. To znamená, že my dokážeme být víc radikální, dokážeme pomoci pacientům, u kterých jsme si dříve mysleli, že třeba nádor je tak pokročilý, že už ho operovat nedokážeme," dodal.

Foto: Artur IrmaPodle zástupce primáře urologie Václava Šámala se chirurgický robot využívá v ČR pro tři odbornosti. "Dominantní je zatím urologie, kde to používáme pro operace u rakoviny prostaty. Používá se potom pro záchovné operace ledvin. Dříve jsme museli často ledvinu při nádorovém onemocnění kompletně odstranit a tento přístroj se používá pro resekční operace. Je technicky daleko jednodušší odstranit jen nádorové ložisko," uvedl Šámal. Robot je podle něj vhodný i při operacích plastiky ledvinné pánvičky u vrozených vývojových vad. "Dále ho používají kolegové z chirurgie, kde zatím pojišťovny hradí operace nádorů tlustého střeva, pokud je nádor lokalizovaný v konečníku. A pro gynekologické pacientky hradí radikální odstranění dělohy, pokud pacientka má nádor endometria," dodal Šámal.

V nemocnicích v Libereckém kraji jde o první takový přístroj. Získat potřebné povolení ale nebylo podle ředitele nemocnice nic jednoduchého. "My jsme přes přístrojovou komisi ministerstva zdravotnictví obtížně prokazovali, že jsme oprávnění tuto technologií používat. Nakonec se to podařilo," dodal Lukáš.

Foto: Artur IrmaPořízení robota je důvodem, proč má nemocnice od začátku léta uzavřené operační sály v budově chirurgie. Původní plán byl jen opravit sál, kde bude chirurgický robot. "Při té příležitosti jsme zjistili, že únosnost sálů v celé budově je katastrofální a museli jsme provést radikální rekonstrukci celého operačního traktu," uvedl mluvčí nemocnice Václav Řičář. Rekonstrukce tří pater operačního traktu si vyžádá skoro 100 milionů, potrvá do ledna 2023.

čtk