Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká opera uvede jedno z nejhranějších děl skladatele Giacoma Pucciniho, Madama Butterfly

10. 03. 2023 | 5:00

Opera libereckého divadla F. X. Šaldy uvede jako svoji první letošní novinku Madama Butterfly. Jde o jedno z nejslavnějších a nejhranějších děl italského operního skladatele Giacoma Pucciniho. Dojemný a tragický příběh mladé Japonky nešťastně zamilované do cynického amerického námořního důstojníka bude mít premiéru na velké scéně libereckého divadla v pátek. Dirigentem představení bude Ital Paolo Gatto, který je považovaný za jednoho z odborníků na Pucciniho tvorbu.

divadlo madam opera3
Foto: Artur Irma

"Madama Buterfly je alchymie zvuku a emocí," řekl dnes Gatto novinářům. Tato opera patří mezi jeho nejoblíbenější. "Dílo je neuvěřitelně detailně propracováno a je jakousi Pucciniho intimní introspekcí," dodal.

Foto: Artur IrmaTragická opera, jejíž děj se odehrává na počátku 20. století v japonském městě Nagasaki, vypráví o cti, zklamání, zradě a nenaplněné touze. Příběh upřímné lásky mladičké gejši Čo-Čo-San zvané Motýlek (Butterfly) k námořnímu důstojníkovi Pinkertonovi, který se s ní z flirtu ožení a poté se vrátí zpět do Ameriky, poskytl skladateli námět, jenž je přímo nabitý emocemi. "Pro mě je tam fascinující střet nádherné hudby, která je plná lásky, něhy, vesmírných výšin a toho libreta, které je strašně kruté," řekla režisérka představení Kateřina Dušková.

Foto: Artur IrmaToto Pucciniho dílo se sice řadí k nejhranějším dílům světového operního repertoáru, v premiéře bezmála před 120 lety v milánské La Scale ale u publika propadlo. Puccini byl nucen operu přepracovat a po třech měsících odmlky nastoupila na scéně v Brescii tentokrát už vítěznou cestu po světových jevištích. I poté Puccini ale své dílo ještě několikrát upravil, v Liberci bude divadlo uvádět verzi z roku 1906.

Foto: Artur IrmaV roli japonské gejši budou v Liberci alternovat Jana Šrejma Kačírková a Lívia Obručník Vénosová, v roli námořního důstojníka Pinkertona se budou střídat Aleš Briscein a Ital Paolo Lardizzone. Podle vedoucího operního souboru Karola Kevického se jim pro tyto role podařilo získat velmi kvalitní obsazení. "To, co se podařilo, je husarský kousek, že v liberecké opeře budeme moci přivítat ve čtyřech hlavních rolích skutečně asi nejlepší sólisty, které v rámci Česka a Slovenska máme," dodal.

Foto: Artur IrmaAutorem scény je Pavel Kodeda a kostýmy navrhl Roman Šolc. "Snažil jsem se jít cestou, která by na první pohled nepůsobila, že jsme v Japonsku, ale současně, aby příběh, scéna i kostýmy byly uceleným konceptem výtvarného názoru. Chtěl jsem, aby výtvarno korespondovalo s hudbou, stejně tak jsem ale hned od počátku věděl, že bych nerad replikoval japonská kimona, bílé obličeje a výrazné červené rty. Myslím, že se mi podařilo najít jakousi lehkou stylizaci, která voní Japonskem a je zároveň nenásilná," uvedl Šolc. Kostýmy jsou laděné do šedého odstínu, z látky dovezené z Itálie.

Foto: Artur Irmačtk