Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká potravinová banka má za sebou rekordní rok. Meziročně jí přibyly tuny čerstvého zboží

03. 01. 2023 | 5:00

Liberecká potravinová banka má za sebou rekordní rok, potřebným loni rozdělila přes 380 tun potravin a drogerie, zhruba o deset procent víc než v roce 2021. Přibylo zejména čerstvého zboží, které banka získává z obchodních řetězců.

potravsbírka2
Pro potravinové banky se pořádají pravidelné sbírky mezi občany. Ti potraviny a drogerii nakupují v obchodních řetězcích. Sbírky jsou nezbytné, protože regály banky se rychle vyprázdňují, viz. fotogalerie. Foto: archiv PS, fotogalerie Artur Irma

Daří se uzavírat nové smlouvy s obchodníky, loni tak banka získala 280 tun čerstvého zboží, o třetinu víc než o rok dřív. ČTK to řekl ředitel Potravinové banky Libereckého kraje Josef Vlček.

Potravinová banka získává z obchodů pečivo, mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Jde podle Vlčka o potraviny, které jsou před koncem spotřeby a obchodníci by je už nedokázali prodat, museli by je zlikvidovat a skončily by v kontejneru. "Díky spolupráci s řetězci se nám daří zachránit víc potravin a díky tomu doplňujeme balíčky pro potřebné čerstvými potravinami," doplnil ředitel banky. Rodiny s dětmi se díky tomu dostanou třeba k ovoci a zelenině, které by si samy často nemohly dovolit koupit.

Podle Vlčka přibylo loni nejen získaných potravin, víc lidí ale také potřebovalo pomoc. "Velké množství potravin se připravovalo pro válečné uprchlíky, hlavně na začátku té uprchlické krize. Únor, březen, duben byly opravdu hektické, velké množství potravin se vozilo do koordinačního centra, které pro uprchlíky zřídilo město Liberec, a stále ještě vozíme čerstvé potraviny na Liberecký kraj, kde funguje krajské asistenční centrum pomoci (KACPU)," dodal ředitel banky.

Loni liberecká Potravinová banka mívala i prázdné regály. Archivní foto: Artur Irma

Trvanlivé potraviny pomáhají bance zajisti jarní a podzimní potravinové sbírky, v těch se loni podle Vlčka podařilo zajistit bezmála 40 tun potravin. Zásoby se ale tenčí, regály jsou teď zaplněné jen zpola, chybí třeba zeleninové konzervy, tenčí se zásoby paštik nebo instantních polévek. "Snažíme se s tím šetřit, ale ten tlak je poměrně velký. Jak se tenčí zásoby, tak ty balíčky trvanlivých potravin jsou menší, ale zase se těm rodinám snažíme dát víc čerstvých potravin," řekl.

Podle Vlčka loni přibylo balíčků, které dělali pro rodiny, seniory a další potřebné. Lidé se podle něj obracejí s prosbou o pomoc i přímo na potravinovou banku. "Vždycky první, co děláme, zjistíme odkud jsou a tam je potom napojíme na organizaci, která jim může pomoci. V Liberci je třeba odkážeme na organizaci Člověk v tísni nebo sociální odbor města, my sami opravdu nemůžeme rozhodnout, kdo tu potravinovou pomoc potřebuje," dodal ředitel.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 60 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. Za dobu své existence rozdělila přes 1400 tun potravin a drogistického zboží. Podle Vlčka přibývá dárců, kteří bance pomáhají i mimo potravinové sbírky. Je ale podle něj dobré se dopředu domluvit na tom, co je potřeba, buď na telefonu 773 369 379 nebo prostřednictvím e-mailu reditel@pbliberec.cz.

čtk