Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká potravinová banka získala v podzimní sbírce rekordních 29 tun potravin, to je o pět tun víc než loni

15. 11. 2023 | 5:44

Rekordních 29,332 tuny trvanlivých potravin a drogistického zboží zajistila Potravinové bance Libereckého kraje podzimní sbírka, která se uskutečnila v sobotu 11. listopadu. Lidé darovali zhruba o pět tun zboží víc než loni. Je to nejvíc v historii, řekl dnes ČTK ředitel potravinové banky Josef Vlček. Lidé mohli potraviny věnovat zhruba na 50 místech v kraji, na 20 místech byli dobrovolníci banky, další zajistily samy obchodní řetězce. Zboží tak do banky přicházelo ještě počátkem týdne.

potravinova banka-MML
Archivní foto

Díky sbírce se podle Vlčka znovu police banky naplnily. Všechno zboží museli pracovníci banky převzít, roztřídit a zvážit. "Dětskou výživu, luštěniny, těstoviny, rýži, cukrovinky, drogerii a hygienu musíme pořádně roztřídit podle typu komodit a mléko i podle data spotřeby," doplnil Vlček. Sbírka ještě nekončí, kdo by chtěl přispět má stále možnost nakoupit on-line v obchodech Košík.cz, Rohlík.cz a iTesco, kde sbírka končí až 21. listopadu.

Do konce října se liberecké bance podařilo pro potřebné zajistit bezmála 370 tun potravin a drogerie. "Z toho většina potravin je čerstvých, které denně zachraňujeme z obchodů, proti loňskému roku je to nárůst téměř o sto tun. Sami jsme překvapeni, ale je to tím, že se nám daří připojit další řetězce s darováním těch čerstvých potravin," dodal ředitel. Jarní sbírka potravin zajistila 23 tun trvanlivých potravin, všechno ostatní tak jsou podle Vlčka zachráněné čerstvé potraviny jako maso, uzeniny, mléčné výrobky, ovoce, zelenina a pečivo, které by jinak musely obchody zlikvidovat.

Potravinová banka v Liberci funguje od poloviny roku 2012, byla čtvrtou, která v zemi vznikla. Spolupracuje se 70 organizacemi, jejichž prostřednictvím potraviny a drogistické zboží rozděluje potřebným. Loni tak rozdělila 387 tun potravin a drogerie, zhruba o deset procent víc než v roce 2021, v jarním a podzimním kole potravinové sbírky se podařilo shromáždit 42,5 tuny trvanlivých potravin. Díky tomu mohla banka loni podpořit bezmála 102.000 lidí a připravit přes 31.000 potravinových balíčků.

čtk