Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká "sociálka" není a nebyla místně příslušná, věc se řešila v Mladé Boleslavi

29. 10. 2019 | 12:00

V reakci na nepřesné informace, které se v posledních dnech objevily v médiích v souvislosti s tragickou nehodou u Mníšku a roli orgánů sociálně-právní ochrany dětí, jež řešily situaci v událostí postižené rodině, zaslalo vedení liberecké radnice upřesňující informace:

LBradnicevlajkačerná
ilustrační foto

Magistrát města Liberec jako orgán sociálně-právní ochrany dětí není a nebyl orgánem příslušným pro výkon sociálně-právní ochrany dětí, který by prováděl přímá opatření a podával návrhy na ochranu dětí, které zemřely při tragické dopravní nehodě u Mníšku.

Dle bydliště nezletilých je příslušným orgánem Magistrát města Mladá Boleslav, který s rodinou pracuje. Magistrát města Liberec byl pouze jmenován procesním opatrovníkem dětí pro jednání před soudem k vydání předběžného opatření. Toto předběžné opatření na Okresní soud v Liberci podal Městský úřad Frýdlant, který pro kolizi zájmů nemohl jako navrhovatel nezletilé děti v daném řízení zastupovat.

Po vyřešení akutní situace ohrožení dětí a nabytí právní moci usnesení o nařízení předběžného opatření je záležitost další péče o nezletilé již v kompetenci příslušného Okresního soudu v Mladé Boleslavi. Tento soud již vedl řízení o úpravě poměrů nezletilých dětí a v této věci již dříve rozhodoval. Okresní soud v Mladé Boleslavi následně zprostil náš úřad funkce kolizního opatrovníka pro řízení o předběžném opatření. 

MML/Jan Král