Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká Severochema už dodala kraji 40 tisíc litrů dezinfekce. Zařadila si ji už do svého výrobního sortimentu

02. 04. 2020 | 15:24

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema už Libereckému kraji dodalo 40.000 litrů dezinfekce, dalších 20.000 litrů má v plánu vyrobit příští týden. Nosným programem firmy známé výrobou oblíbeného podpalovače PE-PO jsou ředidla a technické kapaliny a čisticí prostředky, dezinfekci v minulosti nevyráběla. Firma se do její výroby pustila na základě nařízení Libereckého kraje, v sortimentu už ale zůstane. ČTK to dnes ČTK řekl místopředseda představenstva Roman Oberer.

desinfekce
ilustrační foto

Do budoucna firma počítá s výrobou dalších zhruba 50.000 litrů dezinfekce, na kterou se podařilo zajistit líh. Právě ten stejně jako obaly, do nichž se dezinfekce plní, jsou aktuálně podle Oberera na trhu největším problémem. "Nejsme zařízeni na přímý prodej, budeme dezinfekci dodávat na trh prostřednictvím našich smluvních partnerů," řekl Oberer. Firma je mimo jiné dodavatelem společnosti BAL, která provozuje síť prodejen barev a laků a drogerií. Pro ty, kdo by si chtěli dezinfekci sami namíchat, zveřejnila Severochema na svých internetových stránkách recepturu, kterou vydala Světová zdravotnická organizace (WHO).

Severochema není jediný podnik, který v době koronavirové pandemie pomáhá v kraji zajistit nezbytné ochranné prostředky. Liberecký kraj do konce března na jejich pořízení vydal už 19,6 milionu korun. "Dodávky dezinfekce přišly zatím zhruba na 2,5 milionu korun," řekl na dotaz ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Největší částku představuje objednávka 200.000 respirátorů za 12 milionů korun. Milion zaplatí kraj například jablonecké firmě Malina Safety za dodávku 32 masek s elektronicky řízenými externími ventilátory pro zdravotníky na exponovaných místech s vysokým rizikem nákazy. Stejný počet jich firma kraji daruje.

Liberecké družstvo pro chemickou výrobu Severochema bylo založeno v roce 1953, dnes zaměstnává zhruba stovku lidí v závodech v Liberci a ve Varnsdorfu na Dečínsku. V minulosti družstvo vyrábělo hlavně pro český trh, v současnosti ale míří zhruba čtvrtina produkce do zahraničí, zejména do zemí Evropské unie. Firma ale vyváží i do Ruska, Spojených arabských emirátů, Izraele, Libanonu, Ománu nebo Kataru. V roce 2018 uskutečnilo družstvo zakázky téměř za 307 milionů korun a hospodaření skončilo více než dvacetimilionovým ziskem. Loňské údaje zatím k dispozici nejsou.

čtk