Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká univerzita přestavěla bývalou kolej v Třebízského ulici na laboratoře, rekonstrukce přišla bezmála na 75 milionů korun

01. 06. 2020 | 18:29

Na moderní laboratoře přestavěla Technická univerzita v Liberci bývalou kolej v Třebízského ulici postavenou v 50. letech minulého století. Rekonstrukce budovy přišla bezmála na 75 milionů korun, z toho téměř 35 milionů získala škola na evropských dotacích z Operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. V budově našly zázemí laboratoře a také přístroje za miliony korun, řekl dnes ČTK mluvčí univerzity Radek Pirkl.

TU Budova T se zabydluje (9)
Foto: zdroj: www.tul.cz

Tzv. čisté laboratoře, které umožní práci ve sterilním prostředí, budou sloužit fakultě zdravotnických studií a katedře chemie. V budově je také třeba počítačový tomograf pro polymery a kompozity za 14 milionů nebo klimatická zkušební komora pro sluneční simulaci za více než čtyři miliony.

"Prostory budovy T využije pět našich fakult, bude zde sídlit celé jedno oddělení univerzitního výzkumného ústavu i některá rektorátní pracoviště. Je to tedy celouniverzitní budova, která bude, doufám, živá, a nebude v konfliktu s okolními vilami," řekl prorektor pro rozvoj Radek Suchánek.

Budova v Třebízského ulici byla první, kterou liberecká univerzita, tehdy Vysoká škola strojní, postavila. Při brigádách pomáhali také studenti. Autorem budovy byl projektant univerzitních bloků E a F na Husově ulici Eduard Adamíra spolu s Augustinem Šimůnkem z libereckého Stavoprojektu. Studenti na koleji bydleli od roku 1955, definitivně dokončená byla ale až v roce 1958. Měla 200 lůžek, menzu, společenské místnosti a sídlila tam i lékařka. Jako kolej budova sloužila ještě na začátku 90. let, pak ji univerzita předala Policii ČR.Bývalá kolej, stav v roce 2016. TUL odkoupila objekt od Policie ČR, foto: zdroj: www.tul.czPřed čtyřmi lety univerzita odkoupila budovy zpět za 11,5 milionu korun. Objekt byl ve velmi špatném stavu, proto o dva roky později začala kompletní rekonstrukce. Nad původním vchodem do budovy byla mozaika s dvojicí studentů vytvořená ve stylu socialistického realismu. Na začátku rekonstrukce ji ze zdi sejmuli a odvezli odborníci z Fakulty restaurování Univerzity Pardubice. Nad vchod budovy už se nevrátí, o jejím novém stanovišti se zatím jedná.

čtk