Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecká zoo měla po více než dvaceti letech přes 400 tisíc návštěvníků. Více jich přišlo jen r. 1989 a 1998

14. 01. 2020 | 12:16

Návštěvnost liberecké městské zoo byla loni třetí nejvyšší v její 115leté historii a po více než 20 letech překonala hranici 400.000 lidí. Loni nejstarší zoo v republice navštívilo 402.193 lidí, o 34.000 více než v roce 2018. Vyšší návštěvnost v historii zoo byla jen v letech 1989 a 1998. ČTK o tom dnes informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová. "V roce 1998 to bylo 405.273 lidí a v roce 1989 dokonce 442.181," upřesnila.

slon irma
Foto: Artur Irma

Podle ní k vysoké návštěvnosti zřejmě pomohlo, že loni o více než polovinu zlevnili roční nepřenosné permanentky pro jednotlivce i rodiny. "Permanentek se prodalo přes 3000 a některé liberecké maminky chodily s dětmi i třikrát až čtyřikrát týdně," uvedla. Zoo přálo i počasí a k vyššímu zájmu přispěly podle Tesařové i akce pro veřejnost a zvířecí přírůstky.

"Mezi zcela nové druhy, které obohatily libereckou kolekci chovaných zvířat, patří zoborožci hrubozobí, zoborožci temní nebo rajka královská. Všichni tito unikátní opeřenci našli domov v pavilonu tropů, který prošel v uplynulém roce částečnou rekonstrukcí," uvedla Tesařová. Z vlastních odchovů bylo pro návštěvníky zřejmě nejatraktivnější narození dvou lvů berberských. Loni se také poprvé podařilo v jedné sezoně odchovat dvě mláďata ohrožených orlosupů bradatých. "Chovatelsky významný byl ale i odchov kriticky ohroženého gibona bělolícího či ohroženého kočkodana Dianina," dodala Tesařová.

Nejstarší zoo v republice patří mezi nejnavštěvovanější místa v Libereckém kraji. Chová přes 150 druhů zvířat. Loni původně chtěla slavit 100. výročí od založení, badatelé ale zjistili, že její historie je ještě o 15 let delší. Loni zoo zaznamenala i několik úspěchů v rámci projektů ochrany přírody ve světě. Mezi ně považuje ochranářskou kampaň s názvem Silent Forest (Ztichlý les) zaměřenou na záchranu ohrožených zpěvných ptáků v Indonésii. Ke kampani se připojilo dalších 250 zoo z 32 zemí světa a podařilo se pro ni vybrat zhruba 12 milionů korun. Loni se liberecká zahrada podílela i na vzniku nového ochranářského projektu na záchranu zeber bezhřívých, kterým hrozí vyhubení.

čtk