Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké divadlo F. X. Šaldy uvede jako první v zemi baletní verzi Cyrana z Bergeracu, premiéra je dnes na velké scéně

08. 03. 2024 | 5:00

Liberecké divadlo F. X. Šaldy uvede jako první v zemi taneční adaptaci divadelní hry Cyrano z Bergeracu, kterou na konci 19. století napsal francouzský dramatik Edmond Rostand. Premiéru bude mít tento pátek na velké scéně libereckého divadla. Slavný veršovaný příběh milostného trojúhelníku mezi Roxanou, Kristiánem a Cyranem do baletní verze převedl Filip Veverka, choreograf a režisér inscenace.

cyrano balet 3
Cyrano z Bergeracu, foto: Artur Irma

"Tanec je poetický. Nemusíte přesně kopírovat texty, stačí, když opíšete pocity. Napsal jsem libreto a přetransformoval ho tak, aby se příběh dal zatančit. Některé postavy jsem zredukoval, ale jinak vycházím z původní předlohy," uvedl Veverka. Míní, že upravit Cyrana pro potřeby baletu není těžší než u jiných příběhů. "Myslím, že Cyrano tím, jak je to poetické psaní ve verších, tak to koresponduje s tancem. Samozřejmě tam bylo pár momentů, které jsem musel vymyslet a udělat, aby byly srozumitelné, ale v podstatě všechno co chcete dělat pořádně, je těžké," řekl.

Cyrano z Bergeracu, foto: Artur IrmaPříběh vytvořený francouzským dramatikem považuje za skvělý. "Jeho texty jsou neskutečně krásné. Děj je o celoživotní platonické lásce. Když nakonec dojde k jejímu odhalení, je pozdě, Cyrano umírá. Vnímám to tak, že Cyrano z Bergeracu je jeden z nejsilnějších příběhů, které kdy byly pro divadlo napsány,“ uvedl.

Cyrano z Bergeracu, foto: Artur IrmaŠlechtic a voják Cyrano je nadaným básníkem a hudebním umělcem. Má však nechutně velký nos, který mu brání vyjádřit lásku k sestřenici Roxaně, zatímco ona plane vášní pro krásného Kristiána, Cyrano tak skrývá své zamilované srdce pod maskou ironie. Teprve po mnoha letech Roxana zjistí, že vroucí Kristiánovy dopisy psal ve skutečnosti Cyrano, který ji celá léta tajně miloval.

Cyrano z Bergeracu, foto: Artur IrmaTento příběh považuje Veverka za ideální výzvu pro taneční zpracování. "Použil jsem mix všech tanečních stylů, které jsem v životě potkal a jež prošly mou hlavou. Poskládal jsem je do své choreografické koncepce tak, aby zapadaly do příběhu, který je při tvorbě dějového baletu nejdůležitější,“ dodal.

Cyrano z Bergeracu, foto: Artur IrmaTaneční verze Cyrana ve Veverkově choreografii měla premiéru v Innsbrucku před dvěma lety. Pro potřeby libereckého divadla ji upravil. "Jeviště je jiné, napadlo mě i pár nových věcí, takže se to postupně vyvíjelo," řekl Veverka. V hlavní roli Cyrana se v Liberci představí Slovák Michal Kováč, Roxanu bude tančit Španělka Nuria Cazorla Garcíaová a Kristiána ztvární maďarský tanečník Maté Brünn.

Cyrano z Bergeracu, foto: Artur Irmačtk