Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké divadlo uvede hru Moje první židovské Vánoce, kterou pro něj napsala uznávaná Hadar Galronová

13. 10. 2021 | 5:00

Liberecké Šaldovo divadlo uvede hru Moje první židovské Vánoce, kterou pro něj napsala uznávaná židovská autorka Hadar Galronová. U nás je známá zejména její hra Mikve. Premiéru bude mít nové představení o hledání identity tento pátek na velké scéně libereckého divadla.

vanoce1
Foto z www.saldovo-divadlo.cz

"Je to projekt, který přesahuje hranice Libereckého kraje, hranice České republiky a dokonce bych řekl, že přesahuje i hranice Evropy, protože se stalo poprvé v dějinách českého divadla, kdy izraelská autorka napsala hru přímo pro české divadlo," řekl dnes novinářům dramaturg libereckého divadla Jiří Janků.

Velká premiéra je to i pro izraelskou dramatičku. "Pro mě je to poprvé, co píšu hru, která je z prostředí země, kde jsem nevyrostla, ale z prostředí země, kterou znám jen několik let. A je to také příběh ze země, kterou mám ráda a kde se cítím jako doma," řekla dnes novinářům Galronová. Snažila se zmapovat současné problémy v české židovské komunitě, ale i pohled nevěřících Čechů na židovské etnikum.

Hra vznikla na základě rozhovorů se 40 lidmi. Nezabývá se přímo tématem holocaustu, ale spíše tím, jak se události spojené s II. světovou válkou promítají do druhé či třetí generace Židů žijících v Česku. A co může v běžné české rodině způsobit konfrontace s jejich židovskými kořeny. "Ve zdánlivě normální české rodině může způsobit velkou rozbušku. A o tom je naše hra. Jak informace, po mnoho desítek let skrývaná, o původu nějaké rodiny, když se položí na stůl, co to v té rodině způsobí," řekl režisér inscenace Petr Svojtka. Nastolené téma podle něj otevírá otázku identity obecně, i české v libereckém regionu, dříve spíše německém. "Byla tady historicky entita česká, entita německá, entita židovská a vlastně po II. světové válce jako by ty dvě vymizely. A kdo my tedy jsme, my Češi?," ptá se Svojtka.

V inscenaci Moje první židovské Vánoce se představí Michaela Lohniská, Markéta Tallerová, Štěpánka Prýmková, Martin Polách, Zdeněk Kupka, Václav Helšus, Karolína Baranová, Barbora Bezáková, Ondřej Kolín, Štěpán Mašík a Jan Peřina.

čtk