Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké muzeum chystá výstavu o českých Vánocích v Bulharsku, obdrží dotaci od kraje

09. 09. 2022 | 18:29

Mimořádný příspěvek Severočeskému muzeu v Liberci schválila rada kraje. Činí téměř čtyři sta tisíc korun. Díky němu se s umem českých výtvarníků a designérů seznámí bulharské publikum. Muzeum totiž chystá v Českém centru v Sofii reprízu nedávné úspěšné výstavy Design Vánoc.

muzeumvystavamuzeumlbc6
Foto: Artur Irma

„Pro Liberecký kraj je spolupráce s Českým centrem velmi významná a prestižní. Je nejstarší českou institucí svého druhu za hranicemi a patří k nejdéle působícím zahraničním kulturním organizacím v Bulharsku. Rádi využijeme možnost prezentovat českou autorskou tvorbu, Severočeské muzeum a Liberecký kraj. Pro tuto prezentaci budeme mít 5 měsíců a rozhodně jich chceme využít nejen jako ukázku umění našich tvůrců, ale také pro propojení kontaktů, které budou moci následně využít,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Mimořádný příspěvek muzeu poskytuje kraj proto, že možnost uspořádat výstavu v Bulharsku se naskytla v průběhu letošního roku a schválený rozpočet Libereckého kraje pro rok 2022 s ní nepočítal. Jeho přesná výše činí 389.940 korun. Výstava se uskuteční od 1. října tohoto do 28. února příštího roku. Letos představují výdaje projektu 368.920 korun, v roce 2023 celkem 21.020 korun.

Výstava, kterou Severočeské muzeum v Liberci uvedlo na přelomu let 2011 a 2022, byla úspěšnou expozicí. Představovala porovnání historických vánočních ozdob s aktuálními tvůrčími přístupy a přinesla křehkou krásu, lehkost, bizarnost, tvarovou i materiálovou rozmanitost těchto tradičních dekorativních předmětů spojených s Vánocemi.

LK/Filip Trdla