Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké muzeum představí volnou tvorbu typografa Štorma, včetně bochnatek

12. 02. 2024 | 15:25

Záhadný tvor bochnatka je častým motivem barevných obrazů, které budou na nové výstavě Severočeského muzea v Liberci. Její vernisáž bude ve středu odpoledne a věnovaná je tvorbě typografa, grafického designéra, malíře, grafika a hudebníka Františka Štorma. ČTK o tom dnes informoval kurátor Luděk Lukuvka.

"Z jeho široké tvorby vystavujeme tu nejvolnější. Tomu také odpovídá název výstavy Libero. Takové příležitostní osvobozování se od grafického designu, takže tady uvidí návštěvníci malby, grafiky, kresby. A převažují olejomalby na plátně s přírodní tematikou jeho jihočeské krajiny, kde František Štorm přebývá," řekl Lukuvka.

Repro: Severočeské muzeum

Právě na těchto velkoformátových obrazech, které budou vystavené v Liberci, je častým motivem tvor žijící ve sladké vodě. "Bochnatka představuje podivný rosolovitý gel, invazivní mnohočetnou bytost, objevující se často v jihočeských rybnících," dodal kurátor výstavy. Kromě bochnatky je v malém sále muzea i cyklus věnovaný cyklistům, okrajově tam jsou třeba i portréty. Na nich je například spisovatel Bohumil Hrabal nebo nedávno zesnulý šlechtic a politik Karel Schwarzenberg. Ve smyčce bude ve výstavním sále puštěná i videoprezentace Štormových kreseb doprovázená jeho hudbou.

Výstava potrvá do 26. května, jde o druhou z cyklu, který je věnovaný známým českým typografům a grafikům. "Jako první osobnost jsme vybrali před třemi lety Rostislava Vaňka a nyní je to asi největší hvězda české typografie, tedy František Štorm. Je pravda, že tu typografii tady návštěvník nenajde. Ona se i poměrně špatně vystavuje, ale my jsme chtěli ukázat, že většina typografů nakonec stejně končívá u volné tvorby. A tu typografii tady náznakově návštěvník najde v některých kresbách," dodal Lukuvka. Na výstavě jsou díla sedmapadesátiletého Štorma z posledních let, většina je vystavena poprvé.

čtk