Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké muzeum zaznamená vzpomínky pamětníků k 17. listopadu. Poslouží k výuce mladé generace

18. 09. 2019 | 13:43

Severočeské muzeum v Liberci zaznamená vzpomínky pamětníků na události ve městě před a po 17. listopadu 1989. Videonahrávky budou sloužit i pro výuku studentů. ČTK to řekla vedoucí historického oddělení muzea Františka Zverková.

trabiCraasy
To je trabant reprezentant socialistického vozového parku. Prošel ale faceliftem...

"Mám dojem, že pro mladé lidi to je vzdálená historie, něco, co si neumí úplně představit. Dnes o tom slyší jen prostřednictvím klišé - svoboda slova, nemožnost cestovat," uvedla Zverková. Život v komunistickém režimu a boj za demokracii jim chce přiblížit právě na konkrétních případech lidí, kteří se do dění při sametové revoluci v Liberci aktivně zapojili. "Nejde mi o to zaznamenat chronologicky, co se přesně dělo, ale jde mi vyloženě o jejich pocity, proč se zapojili, proč riskovali svoji práci, postavení rodiny nebo studium. Nevěděli tehdy, jak to dopadne," řekla Zverková.

Pamětníky vybírala z různých oblastí, z divadla, škol či undergroundu, i mezi představiteli Občanského fóra. "Každý to prožíval jinak, měl jiné pohnutky. Někteří tvrdili, že nevěděli do poslední chvíle, jak to dopadne. Jiní, že jim odvahu dodalo, že to padlo (režim) před tím v Německu. Další říkal, že do revoluce šel, protože už před tím plánoval emigraci, neboť se bál, že nevydrží, podlehne a podepíše spolupráci s StB (Státní bezpečností)," uvedla historička.

Rozhovory s pamětníky jsou podle ní zajímavé i tím, že každý z nich tehdejší události vnímal jinak a rozdílně nahlíželi i na sebe. Třeba jeden z nich odsoudil vysokoškoláky. "Říkal, že neměli nárok se na revoluci podílet, protože byli ve svazu mládeže a kolaborovali s režimem," uvedla Zverková. Předpokládá, že videonahrávky se podaří dokončit ve dvou verzích, krátké a dlouhé, do poloviny října. Dostupné by pak měly být na stránkách muzea, liberecké radnice, na sociálních sítích a ve smyčkách se zřejmě budou promítat i v obchodním centru Forum v dolním středu města. "Chtěla bych také domluvit besedy pamětníků se současnými studenty," dodala historička.

čtk