Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecké stádo takinů se téměř zdvojnásobilo. Během dvou týdnů přišla na svět 4 mláďata

03. 03. 2022 | 13:28

Jak bývá v období předjaří téměř pravidlem, i letos se liberecká zoo může pochlubit mláďaty takinů čínských. Každá ze všech čtyřech chovaných samic přivedla na přelomu února a března na svět jednoho potomka a všichni čtyři sourozenci těchto zlatých sudokopytníků jsou od prvních dní k vidění ve svém výběhu.

ZOOtakinata
Takiňata čínská...foto: ZOO Liberec

Při prvotní veterinární kontrole bylo zjištěno, že se jedná o dva samce a dvě samičky. „Mláďata si spolu po celý den hrají a jako dozor mají u sebe vždy jednu ze samic, která je hlídá. Ve výběhu to tak vypadá jak v mateřské školce,“ směje se hlavní zoolog a mezinárodní koordinátor chovu takinů čínských Luboš Melichar.

Dospělý takin čínský, foto archivKaždé ze čtyř mláďat přišlo na svět jiné matce, otce však mají společného. Je jím sedmiletý samec, poslední potomek původního páru. Ten byl výměnou za samce nosorožce indického dovezen roku 2002 přímo z Číny a jednalo o jediné exempláře tohoto druhu v mimo asijský kontinent. Dlouhou dobu tak byla Zoo Liberec jediným chovatelem takinů čínských v Evropě.

Díky pravidelným úspěšným odchovům a stále se rozrůstajícímu stádu nakonec odchované jedince zahrada dávala k dispozici za účelem posílení chovu i dalším zoologickým zahradám a v současné době jsou potomci libereckých takinů k vidění i v šestnácti dalších evropských zoo, ale například i v Batu Secret Zoo v Indonésii nebo v zoologické zahradě San Diego v USA.

„Mláďata jsou vždy ve výbězích přitažlivá pro návštěvníky, zejména děti. V tomto případě je však dobré si uvědomit, že se jedná o vzácný druh a seznámit se s ním podrobněji. Jsem ráda, že je právě liberecká zahrada průkopníkem chovu na evropském kontinentu“, oceňuje práci pracovníků zoologické zahrady Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje. Za dvacet let chovu se v zoo pod Ještědem narodilo celkem 48 mláďat, což ji řadí na první příčku nejúspěšnějších světových chovatelů tohoto ohroženého asijského sudokopytníka. „Ani letošní mláďata v naší zoo pravděpodobně nezůstanou trvale. Ještě před dosažením pohlavní dospělosti,

která u tohoto druhu nastává do věku tří let, je coby koordinátor chovu doporučím k transportu do některé z evropských zoo sdružených v EAZA (Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií),“ doplňuje Melichar.

TZ ZOO/Barbara Tesařová