Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký balet spojil dvě známé hudební suity do jednoho představení s názvem Šach mat/Carmen

09. 11. 2022 | 5:00

Liberecký balet spojil dvě známé hudební suity z minulého století do jednoho představení, které nazval Šach mat/Carmen. Prvním je Simple Symphony britského skladatele Benjamina Brittena, která je ve verzi libereckého souboru pojatá jako černobílá šachová partie.

carmen5
Foto: Artur Irma

V kontrastu s tím bude působit horkokrevná a barvitá Carmen od ruského autora Rodiona Ščedrina, jenž Bizetovu operu upravil pro tanec. Komponovaný pořad uvede balet v premiéře tento pátek na velké scéně divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Foto: Artur Irma

Pro baletní soubor bude nové představení nezvyklé i tím, že bude za doprovodu živého orchestru. "Naposledy před tím to byla Spící krasavice v roce 2017," řekla dnes novinářům vedoucí baletního souboru a režisérka představení Marika Mikanová.

Podle Mikanové se při výběru skladeb pro zhruba hodinové představení rozhodli jít cestou kontrastu. "Šach mat jsme pojali jako šachy černobíle a velice hravě. Vlastně je to velice rozpustilá, taková sedmnáctiminutová hříčka. A oproti tomu potom přichází ta kontrastní, dramatická, prostě živočišná Carmen, která samozřejmě je v teplých odstínech," řekla Mikanová.

Foto: Artur Irma

Zároveň ale obě suity podle autorů představení spojuje pojem hry. "Jak drobná hra může mít nečekané následky, co to může ovlivnit, co to může přinést dobrého, jak může ublížit, ať už ve vztazích nebo šachové partii," uvedl autor libreta Vratislav Mikan.

V komponovaném pořadu se představí celý baletní soubor. Roli Carmen ztvární Španělka Nuria Cazorla Garcíaová a jako José se představí maďarský tanečník Máté Brünn. Orchestr bude hrát pod taktovkou slovenského dirigenta Ondřeje Olose.

čtk