Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký bazén od ledna převezme městská společnost. Vstupné zůstane stejné, bonusem je skipas

08. 12. 2021 | 18:28

Liberecký plavecký stadion od ledna příštího roku převezme nově vytvořená městská společnost Bazén Liberec, provozovat by ho měla až do chystané kompletní modernizace. Vstupné zůstane stejné, novinkou bude roční permanentka. Bude za 3900 korun, řekl dnes novinářům provozní ředitel Bazénu Liberec Leoš Borkovec. Pro děti bude za 2900 korun, bonusem k roční permanentce bude skipas na jedno večerní lyžování na Ještědu využitelný do konce ledna 2022.

bazenZavřený2
Archivní foto současného stavu, dole ve fotogalerii vizualizace nového bazénu, který zůstává stále jen na obrázku.

Liberecký plavecký areál postavený podle návrhu architekta Pavla Švancera je v provozu od roku 1984. Jsou tam tři bazény včetně padesátimetrového, dva tobogany, vířivky, skluzavka, sauny, Kneippův chodník a další atrakce. Posledních 27 let jeho provoz zajišťovala Ještědská sportovní.

"Odchází se nám velmi velmi špatně. Slíbili jsme i panu primátorovi, že tady vydržíme až do té rekonstrukce. Jenomže se tak oddálila, že nevěříme, že to tady ve zdraví přežijeme, takže proto jsme se rozhodli tady skončit, a přejeme vám, abyste to tady bez průšvihu provozovali dále," řekl jednatel Ještědské sportovní Jan Švec.

Podle původních plánů radnice měla být modernizace bazénu už několik let hotová, začne ale zřejmě nejdřív roce 2023. Náklady radnice odhaduje na 820 milionů korun. I podle Švece modernizaci nutně potřebuje. "Jsme poslední bazén v republice, který se stavěl za těch pětiletek (v minulém režimu) a který není přestavěný," dodal. Důležitá technologická zařízení tohoto sportoviště dosluhují, střechou zatéká. Nevyhovující je i zasklení budovy, vana hlavního bazénu prosakuje. Podle Švece je ale areál stále ve stavu, aby po technické stránce minimálně rok vydržel provozuschopný.

Radnice areál přebírá za stavu výrazného propadu návštěvnosti v důsledku koronavirových opatření. Ročně míval bazén běžně kolem 350.000 návštěvníků, loni to bylo jen zhruba 90.000 lidí a letos to bude zřejmě ještě méně. "Mívali jsme denně i 1000 lidí, teď když přijde 300, tak se plácáme po ramenou, jak jsme dobří," uvedl Švec.

Podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro Liberecký kraj) si město uvědomuje, že bazén bude finančně ztrátový, chce ale zachovat veřejnou službu. "Jak pro sportovce, tak pro školy, tak pro kondiční plavce, protože ten veřejný zájem vidíme jako velmi vysoký a teprve postupem času uvidíme, co nás to bude stát," řekl dnes novinářům.

Ročně stál provoz bazénu kolem 40 milionů korun, město se na tom podílelo zhruba 12 až 14 miliony. Na příští rok město počítá v rozpočtu s částkou 46 milionů korun. Nejsou v tom žádné investice. "V zásadě my počítáme s penězi pouze na havárie, pakliže nastanou," řekl dnes ČTK koaliční zastupitel a jednatel Bazénu Liberec Robert Korselt. Na havárie mají podle něj v rozpočtu zhruba dva miliony korun.

Druhým jednatelem městské firmy je Petr Kořínek, předseda plaveckého oddílu TJ Slavia. Bazén Liberec od ledna převezme takřka všechny pracovníky Ještědské sportovní. Podle Korselta to bude 48 lidí na hlavní pracovní poměr a zhruba 15 na dohodu.

čtk

Tisková zpráva: Bazén zůstává otevřený, kormidlo přebírá město Liberec

Městský bazén slouží občanům a návštěvníkům Liberce téměř 40 let. Od svého otevření v roce 1984 byl provozován městem a poté soukromou společností. Všichni se vždy snažili o zajištění plavání pro veřejnost, školy a plavecké oddíly. Bazén navštěvovalo před pandemií až 350 000 plavců ročně. Nyní je budova městského bazénu na hranici své životnosti, nájemní smlouva s provozovatelem končí a město Liberec se rozhodlo s ohledem na plánovanou rekonstrukci v roce 2023 udržet provoz prostřednictvím nově zřízené městské společnosti Bazén Liberec, s.r.o.

Stotisícový Liberec, jako město sportu, nabízí opravdu široké sportovní vyžití a možnost plavání v krytém bazénu je neodmyslitelnou součástí. Navíc autor návrhu, architekt Pavel Švancar mu vtisknul unikátní atmosféru, a i dnes nadchne svou nadčasovostí, bohužel však únava materiálů a technologií se hlásí a ovlivňuje celý provoz. O komplexní rekonstrukci se uvažuje téměř deset let. Představy, jak k opravám přistoupit se samozřejmě liší, ale jisté je jen jedno, a to že současný stav neumožňuje postupnou rekonstrukci, ale vyžaduje celkovou. Než k ní dojde, bude spravovat a provozovat bazén město skrze svou společnost, kterou zaštítí jednatelé Ing Robert Korselt, Ing. Petr Kořínek a provozně-technický ředitel Leoš Borkovec. Během měsíců říjen a listopad probíhala první fáze příprav k převzetí bazénu. Nejdůležitější jsou zaměstnanci, a ti zůstali všichni bazénu věrni a pokračují na svých pozicích i pod taktovkou města, za což jim patří dík. Nemalou roli v plynulém přechodu ze soukromého na městského provozovatele mají dlouholetí jednatelé Ještědské sportovní spol. s r.o., pan Jan Švec a pan Miroslav Janouch. Poděkování za jejich práci v bazénu vyjádřil primátor města Ing. Jaroslav Zámečník: „Pánové Švec a Janouch začali v roce 1994 vést bazén a dobře to dělali celých 27 let bez zásadních přestávek. Když přišli do bazénu, návštěvnost nebyla zdaleka taková, na jakou jsme byli zvyklí v letech před covidem, to je jejich práce. Rád bych jim tedy vyjádřil velký dík za tu výdrž, za to, že byl bazén jedno z nejnavštěvovanějších sportovišť města Liberec a předal jim jako dárek neomezenou permanentku na všechny služby v bazénu a zároveň je požádal, aby chodili do bazénu a v případě nedostatků, je novému vedení pomohli radou řešit.“

I když se ceny energií zvýšili, ceny vstupného v počátečním období zůstávají beze změn. K ceníku dodává nový ředitel městského bazénu Leoš Borkovec: „Cílem je realizovat takovou cenovou politiku, aby byl naplněn i veřejný zájem v oblasti služeb tohoto areálu, což se za přispění Statutárního města Liberce podařilo zajistit. Z tohoto důvodu zůstává základní ceník nezměněn. Již brzy bude zahájen prodej celoroční permanentky pro rok 2022. Její cena byla stanovena na částku 3 900 Kč pro dospělého a 2 900 Kč pro dítě, studenta a seniora. Nutno podotknout, že tato částka je v poloviční výši než stanovené roční předplatné permanentka. Bonusem pro předplatitele je časově omezená akce, kdy koupí permanentky do 30. ledna 2022, obdrží kupující voucher na večerní lyžování na nové sjezdovce ve Skiareálu Ještěd.“ Voucher na celoroční permanentku bude k dispozici k nákupu online na webovém portálu www.evstupenka.cz nebo osobně na informačním centru Magistrátu města Liberec. Voucher budou mít plavci možnost vyměnit za permanentku v lednu 2022 po převzetí a znovuotevření provozu, tedy od 8.1.2022.

Náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch PhDr. Mgr. Ivan Langr, Ph.D., který má bazén v gesci, přeje plavcům a bazénu: „Přeji rychlou vodu v bazénu a hodně nových permanentkářů.“

TZ/Robert Korselt, Ing. Petr Kořínek, jednatelé Bazén Liberec, s.r.o., Leoš Borkovec, ředitel Bazén Liberec, s.r.o.