Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký dopravní podnik už nebude zemní plyn tankovat v Jablonci, ušetří tři miliony ročně

07. 12. 2021 | 5:00

Liberecký dopravní podnik (DPMLJ) se domluvil s provozovatelem plnicí stanice na CNG v Jablonci nad Nisou na předčasném ukončení smlouvy. Autobusy DPMLJ tak už nebudou stlačený zemní plyn tankovat v Jablonci. Předseda představenstva dopravního podniku Michal Zděnek ČTK řekl, že ročně by díky tomu měla firma ušetřit přes tři miliony korun.

busMHDa
archivní ilustrační foto: SML

Zároveň nebudou muset každou noc jezdit tankovat do Jablonce dva až tři řidiči autobusů. Dopravní podnik bude využívat vlastní plnicí stanici.

Za vyvázání ze smlouvy ale bude muset dopravní podnik uhradit provozovateli plnicí stanice 950.000 korun. "Vynaložené prostředky, které musíme zaplatit, se nám vrátí za čtyři měsíce," dodal Zděnek.

Plnicí stanici na CNG v Jablonci společně vybudovaly DPMLJ a firma BusLine před deseti lety a poté ji pronajaly soukromé společnosti. Liberecký dopravní podnik tehdy zajišťoval městskou hromadnou dopravu v Jablonci. To sice od roku 2019 neplatí, smlouva ale DPMLJ zavazovala k odebírání CNG pro autobusy s plynovým pohonem až do roku 2031. "O ukončení spolupráce s provozovatelem plnicí stanice v Jablonci jsme jednali dlouhodobě, jednání nebyla snadná. Až v průběhu roku 2021 se nám podařilo s druhou stranou smluvního vztahu najít společnou řeč a minulý měsíc jsme konečně schválili a podepsali písemné dohody, které tento projekt ukončily," uvedl v tiskové zprávě Zděnek.

Ukončenou smlouvu označovalo současné vedení dopravního podniku za značně nevýhodnou. "Úspora je jasná, každou noc ušetříme dva až tři řidiče, kteří museli jezdit do Jablonce tankovat, a více než 53.000 ušetřených kilometrů ročně,“ uvedl v tiskové zprávě předseda dozorčí rady dopravního podniku Petr Židek (ODS). Dopravní podnik bude využívat pouze vlastní plnicí stanici, kterou vybudoval v areálu svých autobusových garáží v Liberci-Františkově za 23 milionů korun. V provozu je od letošního června. Židek před měsícem uvedl, že cena jednoho kilogramu plynu je tam zhruba 18 korun, zatínco náklady spojené s odběrem v Jablonci vycházely zhruba na 33 korun. Vozový park dopravního podniku v současné době čítá 106 autobusů, z toho na CNG jezdí 38.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) zajišťuje městskou dopravu v Liberci a také spojení do blízkých obcí. Majoritním vlastníkem je Liberec, minoritní podíl 0,38 procenta akcií drží od roku 2010 město Jablonec nad Nisou. Podnik s 440 zaměstnanci dosáhl loni výnosů bezmála 516,6 milionu korun, to je o sedm procent méně než v roce 2019. Hlavním důvodem byl propad tržeb z MHD. Hospodaření přesto skončilo ziskem 228.000 korun.

čtk