Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký soud hledá nové přísedící. Podmínkou je věk 30 let, svéprávnost a bezúhonnost. Přihlásíte se i vy?

26. 01. 2023 | 16:37

Nedostatkem přísedících trpí krajské soudy. Výjimkou není ani liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem. Hledají se proto noví přísedící. Podmínkou je, aby byli přihlášeni k trvalému pobytu v okrese Česká Lípa, Liberec nebo Jablonec nad Nisou nebo tam pracovali. Zájemci se mohou přihlásit na Krajském úřadu Libereckého kraje u JUDr. Jiřího Němce. E-mail je jiri.nemec@kraj-lbc.cz, telefon 485 226 463.

justice gavel-6485824 1280
Ilustrační foto

Přísedící, nebo též votanti podle toho, že disponují hlasovacím právem, jsou vedle jeho předsedy členy soudního senátu. Tím se odlišují od členů soudních porot. Může jít o odborně vzdělané soudce, v České republice se ale jako přísedící označují laici, kteří se tak podílí na rozhodovací činnosti soudů.

Na rozdíl od jmenovaných soudců jsou přísedící do svých funkcí voleni, a to na období 4 let. Zvolen může být každý státní občan České republiky, který je svéprávný a bezúhonný, jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat, dosáhl věku nejméně 30 let a souhlasí s přidělením do funkce přísedícího konkrétního soudu. Není tedy potřeba magisterské vzdělání v oblasti práva a složení justiční zkoušky, což jsou další podmínky pro jmenování soudcem.

LK/Jan Mikulička