Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký soud se bude zabývat pašováním konopí do Británie, obžalovaným hrozí tresty od deseti do 18 let

26. 01. 2023 | 12:29

Soud v Liberci se bude zabývat dlouhodobým pašováním marihuany do Velké Británie a Irska. Státní zástupkyně Petra Pazderková z toho viní část osmičlenné skupiny z Libereckého kraje, na níž v tomto týdnu podala obžalobu. Pazderková to dnes řekla ČTK. Obžalovaným, kteří se na pašování drog do ciziny podíleli, hrozí podle ní tresty od deseti do 18 let, ostatním od dvou do deseti let či od osmi do 12 let.

konopí seedling-1062908 1280
Ilustrační foto

"Obžalobu jsem podala na osm lidí. Z toho sedm pro drogovou trestnou činnost spočívající v neoprávněném nakládání s konopím, kdy část osob se podílela na distribuci konopí do Spojeného království Velké Británie a Severního Irska a do Irské republiky, kam byla skrytě zasílána v zásilkách deklarovaných jako kuchyňské zboží," řekla Pazderková.

Marihuanu skupina pašovala do Velké Británie dlouhodobě, kriminalisté zmapovali období zhruba jednoho roku. "Myslím si, že to období bylo určitě delší," dodala státní zástupkyně.

O zadržení členů skupiny informovala Národní protidrogová centrála (NPC) před rokem. Tehdy uvedla, že zásilky s drogou posílala skupina pravidelně, minimálně jednou za 14 dní. Hodnota zásilek se vývozem násobila a na území Británie dosahovala kolem 20 britských liber (zhruba 580 korun) za jeden gram sušiny marihuany, uvedla NPC v tiskové zprávě. V zásilce byl až kilogram sušiny. Skupina působila podle kriminalistů v severních Čechách, marihuanu pěstovala v pěstírnách, následně ji zpracovávala a prodávala. Část vypěstované marihuany končila u odběratelů v České republice.

Při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor policisté před rokem zajistili sedm pěstíren, 16 kilogramů marihuany, 449 rostlin konopí, 200 gramů kokainu a také velký počet mobilních telefonů a výpočetní techniky, 14 zbraní včetně nábojů a peníze různých měn v řádech stovek tisíc českých korun.

čtk