Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberecký výrobce autodílů Magna už začal s plošným testováním zaměstnanců. Není důvod čekat

06. 01. 2022 | 16:41

Jeden z největších zaměstnavatelů v Libereckém kraji - liberecký výrobce plastových dílů pro automobily Magna Exteriors (Bohemia), se rozhodl nečekat na 17. ledna a plošné testování svých zaměstnanců zahájil už v tomto týdnu. Kvůli aktuálnímu i očekávanému vývoji pandemie testují všechny zaměstnance bez ohledu na očkování či prodělání nemoci. Firma o tom dnes informovala na sociálních sítích.

magna
archivní foto

Magna má s nákazou své zkušenosti, masivní výskyt onemocnění se ve firmě s 1800 zaměstnanci poprvé objevil předloni v červnu. V karanténě tehdy museli zůstat dělníci obou směn postiženého pracoviště, což výrazně zkomplikovalo výrobu. Firma tehdy zavedla přísná hygienická opatření, aby dalšímu šíření koronaviru zabránila. Roušky a respirátory od té doby pracovníci ve výrobě prakticky neodložili, nosili je i v době, kdy nebyly povinné. Magna také vyplácí mimořádnou odměnu 4000 korun všem zaměstnancům, kteří se nechají proti koronaviru očkovat.

Otestovat všechny své zaměstnance a klienty se na začátku letošního roku rozhodli také například v Domě seniorů v Liberci Františkově. "Bylo to po svátcích, bylo volno, lidé se vídali s rodinami, někteří klienti byli doma u rodin, tak jsme všechny otestovali na vlastní náklady, chceme zachovat to, že se koronavirus v domově neobjeví," řekl ČTK ředitel domu seniorů Jan Gabriel. Všechny testy vyšly podle něj negativně. Domov pro 200 klientů byl jedním z prvních v kraji, kde se předloni v březnu nákaza objevila. Od té doby onemocněly desítky klientů a zaměstnanců. Zhruba 20 klientů covidu podlehlo, u kolika dalších se vlivem nákazy stav zhoršil a nakonec také zemřeli, lze podle ředitele jen těžko odhadovat.

Z rozhodnutí ministerstva zdravotnictví se budou všichni zaměstnanci v Česku bez ohledu na to, zda jsou očkovaní, či nemoc v nedávné době prodělali, od 17. ledna povinně testovat dvakrát týdně antigenními testy. V případě pozitivity půjdou na pět dní do karantény. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by měl tento režim fungovat dva až tři týdny. Testovat se musí všichni zaměstnanci soukromých i státních firem a organizací, živnostníci, jednatelé společností a také pracující vězni.

Liberecká Magna Exteriors (Bohemia) je od roku 2009 součástí nadnárodní skupiny Magna, která má závody v 25 zemích po celém světě. Největším zákazníkem je skupina Volkswagen, díly ale v Liberci vyrábějí i pro vozy Nissan, Jaguar nebo Mercedes. Koronavirová pandemie, kvůli které se na jaře 2020 na několik týdnů zastavila výroba v automobilkách, se projevila na poklesu tržeb. Předloni tak liberecká firma uskutečnila zakázky za 6,255 miliardy korun, což je o 17 procent méně než o rok dříve. Hospodaření přesto skončilo ziskem 164 milionů korun, o rok dříve byl ale více než trojnásobný. Loňské výsledky zatím k dispozici nejsou.

čtk