Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí studenti se ponořili do hlubin stavební fantazie a vytvořili model plovoucího města

24. 05. 2024 | 10:10

V rámci 16. ročníku mezinárodní soutěže Modelium studenti Střední průmyslové školy stavební v Liberci přijali stavitelskou výzvu a vybudovali udržitelné plovoucí město z vlnité lepenky. Liberecký model bude nejprve usilovat o postup do národního finále.

modelFoto SPŠS Liberec Tým
Foto: SPŠS Liberec

Nejlepší šestici staveb vybere porota do pátku 24. května. Mladí stavitelé z Česka a Slovenska se utkají o ceny v celkové hodnotě více než 100 000 Kč.

Soutěž Modelium oslovuje mladé talenty ze středních škol se zaměřením na stavebnictví a dává jim prostor pro rozvoj tvůrčích a technických dovedností. Letošní téma „Plovoucí město“ je povzbudilo k vytvoření inovativních řešení a k zamyšlení se nad možností bydlení v souladu s udržitelným prostředím. Základním stavebním materiálem byla vlnitá lepenka.

Foto: SPŠS Liberec

Celkem se do tvorby plovoucího města pustilo 28 škol (40 týmů) z České republiky a 10 škol (13 týmů) ze Slovenska. Porota na základě kritérií jako originalita, kreativita, realizovatelnost a ohled na udržitelnost vybere v Česku i na Slovensku šest nejlepších projektů, které postoupí do národních kol.

České finále proběhne v pondělí 10. června 2024, finále na Slovensku se uskuteční ve středu 12. června 2024. Z národních finálových kol pak osm nejlepších týmů zamíří do mezinárodního superfinále v Ostravě, které bude v úterý 25. června 2024.

Pořadatelem a generálním partnerem soutěže Modelium je stavební skupina HSF System. Hlavním partnerem soutěže je developerská skupina ANTRACIT. Produktovým partnerem je český Svaz výrobců vlnitých lepenek.

Modelium

Mezinárodní soutěž Modelium je určena žákům středních škol se zaměřením na stavebnictví z Česka a Slovenska. Podstatou je vytváření původních modelů staveb ekologického a udržitelného materiálu (vlnitá lepenka) na zadané téma, např. Plovoucí město, Nejvyšší mrakodrap Evropy, Dům na Marsu, Národní knihovna ČR nebo Škola snů. Během historie se již postavilo skoro 400 modelů různých staveb.

V prvním kole soutěžící posílají fotografie modelů. Odborná porota vybere 6 z každé země. Ti postupují do českého a slovenského národního finále. Z obou národních kol vzejde osmička superfinalistů. Nejlepší si rozdělí přes 100 000 Kč. Vítěz si odnese 25 000 Kč a putovní pohár. Finálová kola se konají na zajímavých místech jako hlavní nádraží v Praze, Štefánikova hvězdárna, Dolní Vítkovice, Vodní dílo Šance či Klementinum.

Cílem soutěže je popularizovat „stavařinu“ jako atraktivní, perspektivní, moderní a udržitelný obor pro mladé a talentované lidi.

TZ/Lukáš Klapil