Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Liberečtí zastupitelé dali zelenou směně pozemků v Papírové ulici za plochy na Kunratické

28. 11. 2019 | 18:15

Libereckým zastupitelstvem prošel celkem hladce záměr směnit pozemky v centru města v Papírové ulici za plochy na Kunratické, kde by měl vzniknout velký bytový komplex. Tím, kdo chce směňovat, je město Liberec, tím, kdo byl ke směně vyzván, je stavební společnost Syner Group a.s.

papírákNewArtikl Duda
Tato vizualizace Papírové ulice asi brzy platit nebude. Město má s lokalitou jiné plány.

Liberec by se rád dostal k pozemkům v dolním centru krajského města, aby jej mohl začít budovat podle svých představ. Díky roztříštěnému vlastnictví pozemků rozvoj jednoho z nejcennějších území stagnuje už mnoho let a čtvrti se poprávu přezdívá Bronx. Protože ale město nepovažuje za rozumné pozemky od soukromého vlastníka vykupovat, přišlo jeho nynější vedení s nápadem, že by se stavební firmou pozemky směnilo a nabídlo plochy na Kunratické. Na periférii má Liberec pozemky, stejně jako Syner, a původně tu obě strany společně plánovaly výstavbu rezidenční čtvrti s vyřešeným sociálním bydlením.

Zastupitelé s tím, podle výsledků hlasování, nemají větší problém. V diskusi ale zaznělo, že se za město musí udělat nejen oficiální, ale i oponentní znalecký posudek, který stanoví cenu pozemků. Svůj odhad si bezpochyby nechá zpracovat i protistrana a výsledné ceny pozemkových sad budou podkladem pro finální jednání o ceně. Ta je pro následnou realizaci transakce určující.

Důvodová zpráva specifikuje, že směňovat by se měly nemovitosti v užším centru města Liberec ve vlastnictví spol. SYNER Group a.s. Jedná se o pozemky o celkové výměře 6935 m2, stavbu čp. 271 a čtyři garáže za zastavitelnou část pozemku p. č. 159/1 o výměře cca 24000 m2 v k. ú. Kunratice u Liberce ve vlastnictví města. Cenu pozemků včetně staveb do směny nelze předem odhadnout, bude stanovena na základě znaleckých posudků.

Součástí transakce se mají stát ještě pozemky Syneru, které vlastní v sousedství LVT. Liberec by tudy chtěl do budoucna vést tramvajovou trať.

Více v důvodové zprávě, která je v kompletní podobě uveřejněna dole v dokumentu.

aro

Důvodová zprávaDůvodová zpráva