Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé radí lidem. V Libereckém kraji vzniká druhá “Heureka”, tentokrát ryze pro stavebnictví

02. 02. 2022 | 11:35

V Libereckém kraji vznikla už druhá “Heureka”, a to za pomoci Lipo.ink. Tentokrát se specializací ryze na stavebnictví. Refsite je první český nezávislý portál tohoto zaměření a pomůže těm, kteří staví či rekonstruují a chtějí vybrat tu nejlepší technologii i realizační firmu ze svého okolí na základě reálných a ověřených recenzí ostatních uživatelů.
 

Petr Kotek Refsite
Petr Kotek z Refsite. Foto: Lipo.ink

“Na internetu najdete řadu katalogů firem či odborných portálů na stavebnictví, ale na žádném nenajdete komplexní hodnocení firem nebo technologií kolem domu a uživatelské zkušenosti. Tedy nikde nenajdete reference, které vkládají sami lidé,” říká Petr Kotek, zakladatel portálu Refsite. ”Na druhé straně existují precizní srovnávače a hodnotící portály na spotřební zboží, a tak mě napadlo spojit výhody katalogů a srovnávačů v jedno,” popisuje zrod myšlenky Kotek, který má jako projektant a energetický auditor letité zkušenosti z oboru.

S nadšením vítají portál i firmy: “Cítil jsem v kostech, že portál na hodnocení výrobků a sdílení referencí firem musí dříve či později vzniknout, ale nečekal jsem, že to bude v Liberci. Naši technologii montujeme po celé Evropě a prozatím jsem na obdobný portál nikde nenarazil,” říká Bohumil Cimbál, vedoucí výzkumu a vývoje ve společnosti Atrea s.r.o., a dodává: “Stavebnictví je nejkonzervativnější obor s nejmenší mírou digitalizace. Pevně věřím, že tento nový e-commerce projekt pomůže lidem, co staví nebo rekonstruují, přiblížit doporučení jejich sousedů a sdílet s nimi reálné zkušenosti.”

Nyní čerpadla, v budoucnu i řemeslníci a architekti

Start-up Refsite, který je od 2021 inkubovaný v Lipo.ink, spustil svůj portál www.refsite.info 2. 2. 2022 a už nyní obsahuje desítky recenzí. Ty se vztahují k pilotnímu referovanému produktu - tepelným čerpadlům. “Tepelná čerpadla jsou nejžádanější technologií v současné době nejen v ČR, ale v celé EU. Jsou v popředí zájmu díky růstu cen energií, změnám v legislativě či dotačním příležitostem,” vysvětluje svůj výběr Kotek. Refsite usnadní lidem výběr značky a realizační firmy ze svého okolí. Následovat bude fotovoltaika, rekuperace tepla a nakonec i stavba samotná včetně řemesel, architektů, projektantů nebo i reference na pěkné dětské hřiště v parku.

Lipo.ink - Liberecký podnikatelský inkubátor podporuje vznik a rozvoj inovativních firem v Libereckém kraji (LK). Vznikl koncem roku 2017 jako veřejná služba obyvatelům LK a nabízí vedle poradenství a osvěty v podnikání i přes 4000 m2 unikátních kancelářských, výrobních a co-workingových prostorů. Lipo.ink je součástí ARR - Agentury regionálního rozvoje, a je jeden ze zakládajících členů inovační platformy Ynovate, což je národní síť osmi profesionálních inovačních center zřizovaných kraji, městy a univerzitami.

ARR s. r.o., je krajskou společností, jejímž cílem je expertní podpora rozvojovým záměrům a projektům kraje, jeho obyvatelům a podnikatelům. www.arr-nisa.cz

TZ Lipo.ink/Barbora Jónová

Základní informace o Heurece, s níž se výše popsaný produkt srovnává: Heureka je největší nákupní rádce a cenový srovnávač na českém trhu. Označuje kvalitní a spolehlivé e‑shopy – na základě zkušeností miliónů nakupujících uděluje e‑shopům certifikáty Ověřeno zákazníky a každoročně vyhlašuje vítěze soutěže ShopRoku. Zároveň mohou zákazníci nakoupit přímo na Heurece prostřednictvím Heureka Košíku. A za tyto nákupy Heureka ručí. Cílem Heureky je zákazníkům zjednodušit a zrychlit online nakupování, pomoci s výběrem správného produktu a s nákupem ve spolehlivém e‑shopu.

Heureka.cz byla spuštěna v roce 2007 investiční skupinou Miton, o rok později vznikla její slovenská verze.