Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Lidé v Liberci budou moci poprvé zasílat tipy na využití participativního rozpočtu. K dispozici je pět milionů

29. 10. 2019 | 13:19

Liberec poprvé umožní svým obyvatelům navrhnout a rozhodnout o využití části rozpočtu města. V rámci takzvaného participativního rozpočtu vyčlenila radnice pět milionů korun. Své návrhy budou moci lidé posílat v průběhu listopadu. Příjem žádostí město spustí v pátek, řekl dnes ČTK vedoucí odboru kancelář primátora Jiří Mejsnar.

dětiRadostNew
ilustrační foto

Lidé podle něj musí přijít s konkrétním řešením. "Nestačí říci, udělejte s tím něco. Navrhovatel podá elektronicky přes webový formulář podnět, nápad, který musí obsahovat popis projektu, jednoduchý zákres i orientační rozpočet," uvedl Mejsnar. Úředníci z města z kanceláře architektury budou poté podle něj s navrhovatelem spolupracovat na dopracování projektu.

Radnice bude přijímat projekty ve dvou kategoriích, od 40.000 do 150.000 korun a ve druhé od 150.000 do milionu korun. "Pro malé projekty je dohromady vyčleněn milion a pro velké čtyři miliony," řekl vedoucí odboru.

Dostat by se tak mělo minimálně na 12 projektů. O které půjde, rozhodne veřejnost hlasováním. Mejsnar předpokládá, že ho spustí příští rok zřejmě v březnu. Úředníci města ještě před tím došlé projekty vyhodnotí, zda se dají realizovat. "Jestli je to na pozemcích města, jestli je to v souladu s územním plánem, jestli se projekt vejde do předpokládaných nákladů a jestli se dá stihnout do dvou let," uvedl Mejsnar. Dva roky je maximální doba pro realizaci vybraných projektů.

Participativní rozpočet využívají všechna větší města v Libereckém kraji, krajský Liberec se přidal jako poslední. Už několik let ho mají v Semilech i Turnově, loni s ním začala Česká Lípa a letos Jablonec nad Nisou a Nový Bor.

čtk