Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Malé divadlo v Liberci se při Noci divadel změní v hernu, Naivní chystá dvě hry a děti s rodiči pustí i do svého zázemí

14. 11. 2023 | 13:21

V hernu se pomyslně změní v sobotu Malé divadlo v Liberci, půjde o netradiční představení zdejší činohry k Noci divadel. K celorepublikové akci se v Liberci v sobotu připojí i místní loutkářský soubor, který uvede v Naivním divadle dvě hry a děti s rodiči pustí i do svého zázemí. ČTK o tom dnes informovali zástupci obou liberecký divadel.

naivní Horror vacui Roman Dobeš
Horror vacui, foto: Roman Dobeš

K neoficiálnímu divadelnímu svátku se oba soubory připojují každoročně s cílem nabídnout něco netradičního. I proto se letos malá scéna Divadla F. X. Šaldy promění v hernu. Dopředu ale nechce činoherní soubor prozrazovat co v Malém divadle od 19:00 předvede. Slibuje však originální program. "Věříme, že podobně jako v minulých letech se večer ponese v rozmarném duchu a prozradit můžeme, že herci Divadla F. X. Šaldy se vám (divákům) představí trochu jinak, než jak je znáte z běžných představení," řekla ČTK vedoucí činoherního souboru Kateřina Dušková.

Pohádka do dlaně, foto: Josef PtáčekLoutkové Naivní divadlo zahájí Noc divadel nezvykle už v 15:00 veršovanou pohádkou o koloběhu ročních dob nazvanou Pohádka do dlaně. Po skončení představení budou moci rodiče s dětmi vyrazit na takzvanou Divadelní šipkovanou, kdy budou v zákulisí, kancelářích, skladu dekorací či třeba truhlárně divadla plnit úkoly. Pro mládež a dospělé diváky je určené druhé sobotní představení, které začne v 19:30. Jde o první reprízu inscenace Horror vacui. Imaginativní studiová koláž vznikla na motivy života a díla dřevorytce, malíře a spisovatele Josefa Váchala v režii Filipa Homoly. "Odrazovým můstkem pro téma celé inscenace je Váchalův pobyt v takzvaném studeňanském exilu ve vesnici Studeňany kousek od Jičína v posledních 30 letech jeho života," sdělil ČTK dramaturg divadla Vít Peřina. Horror vacui čerpá rovněž z dopisů, které tento jedinečný umělec psal svým souputníkům. A inspirací pro autory bylo i jeho dílo, zejména kniha Ďáblova zahrádka aneb Přírodopis strašidel.

čtk