Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Město spouští novou Libereckou nájemní agenturu. Majitelé díky ní mohou pronajímat byty s garancemi

14. 02. 2024 | 12:25

AKTUALIZOVÁNO: Městská nájemní agentura Liberce dnes zahájila provoz. Pomáhat bude lidem, kteří jsou sice v bytové nouzi, ale kvůli svým příjmům už nemají nárok na sociální bydlení a zároveň mají problém najít vhodné bydlení na volném trhu. Novinářům to řekl náměstek primátora Jan Hruška (Piráti).

bytHory
ilustrační foto

"Budeme do těch bytů umisťovat například samoživitele, seniory nebo osoby, které opouštějí naše sociální bydlení. Protože máme velmi přísné podmínky, kde si lidé mohou vydělat maximálně 0,6 průměrné mzdy," řekl Hruška.

Pronajímatele soukromých bytů k ubytování těchto lidí bude městská agentura motivovat tím, že na sebe převezme rizika spojená s případným neplacením nájemného či škodami na majetku. "Nabízíme jak garanci pravidelných nájmů, tak i pojištění bytů. Vyřešíme za ně (majitele bytů) veškerou administrativu a veškeré smlouvy," uvedl náměstek.

Výše nájemného u bytů s touto garancí by se podle něj měla pohybovat zhruba 20 procent pod tržním nájemným, což by u nových nebo zrekonstruovaných bytů mělo být ve výši zhruba 170 až 190 korun za metr čtvereční. Náměstek uvedl, že jsou před podpisem první smlouvy. "Je to s manželským seniorským párem, který právě nechce řešit administrativu kolem a chce mít to bezpečí toho pronajímání," dodal. Manželský pár má k pronájmu byt 3+1.

Smlouvy s majiteli bytů budou podle Hrušky uzavírat na rok. "A pokud nájemník prokáže, že je kompetentní k tomu bydlet v bytě a byla s ním spokojenost, tak aby pak smlouvy uzavírali přímo spolu majitel bytu a ten nájemník," dodal náměstek.

Radnice získala na zahájení činnosti nájemní agentury dotaci 8,7 milionu korun z Operačního programu Zaměstnanost plus. Jde o tříletý projekt, do něhož město přidá ze svého skoro milion korun. Liberecká nájemní agentura bude nájemníkům zapojeným do projektu poskytovat i sociální poradenství. V rámci tohoto projektu chce Liberec nájemníky obsadit minimálně 18 bytů.

čtk

Agentura spustila nový web. Na adrese https://najemniagentura.liberec.cz se každý zájemce dozví detailní informace a podmínky možné spolupráce. V první fázi má LNA ambici získat pro nájemníky cca 20 bytů a ty obratem pronajmout. Postupně pak chce oslovit další zájemce.

Co nová agentura pro majitele bytů i nájemníky zajišťuje:

GARANTOVANÝ PŘÍJEM
S námi můžete bezpečně pronajmout svůj byt a získat stabilní příjem. Garantujeme pravidelné platby i v případě, kdy je byt prázdný a byt Vám po celou dobu spolupráce pojistíme.

STABILNÍ SPOLUPRÁCE
Získáte zázemí a spolupráci veřejné instituce, na níž se můžete spolehnout. Nabízíme kompletní správu bytu, včetně technické podpory, administrativy, pojistek a péče o sousedské vztahy.

PODPORA NÁJEMCŮ
Nabízíme byty pečlivě vybraným klientům v bytové nouzi. Pomáháme jim vytvořit nejen domov, ale také zastavit obchodování s chudobou. Společně měníme životy.

LB/Jana Kodymová