Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Městská nájemní agentura v Liberci pro lidi v nouzi sehnala polovinu z 18 bytů

06. 06. 2024 | 12:21

Městská nájemní agentura v Liberci za čtvrt roku činnosti sehnala pro lidi v bytové nouzi polovinu z 18 bytů, které chce získat v pilotním projektu od soukromých majitelů do pronájmu. Město je láká na to, že jim zajistí kompletní správu bytu. V tiskové zprávě o tom informoval náměstek primátora Liberce Jan Hruška (Piráti). Na tříletý projekt získal Liberec evropskou dotaci 8,7 milionu korun.

teploRodina
ilustrační foto

Podle expertního odhadu Ministerstva pro místní rozvoj je v Česku dlouhodobě neobydlených bytů asi 577 tisíc, z toho 200 tisíc v bytových domech. A Liberec v tomto ohledu není výjimkou. „Jsem rád, že díky nájemní agentuře se daří na trh vracet byty, které by jinak zůstaly prázdné,“ dodává náměstek primátora Liberce pro městské bydlení a místní Agendu 21 Jan Hruška.

TZ MML/Jana Kodymová

"Všichni, kteří s námi spolupracují, zdůrazňují tři klíčové faktory, které je k tomu motivovaly. Za prvé ocenili úbytek starostí spojených s pronájmem, díky čemuž mají větší klid a jistotu. Za druhé významnou roli sehrála garance poskytovaná městem, jež zajišťuje majitelům stabilní příjem a servis ve všech aspektech správy nemovitosti. A konečně za třetí si tito nájemci uvědomují sociální přínos projektu a berou ho jako motivující faktor," řekl Hruška.

Město majitelům garantuje včasné placení nájmu i zajišťuje případné opravy v bytě. "Už delší dobu pronajímám byt v Liberci a poslední dva roky pozoruji, že je čím dál složitější najít rozumného nájemníka, díky pár nepříjemným zkušenostem jsem zkoušel hledat jiné možnosti pronájmu. Nejvíc mě potěšilo, že byt pronajímám městu, a to pak samo obstarává nájemníky i s veškerým servisem," uvedl Radek Felcman, který nabídky města využil.

Město potřebuje byty pro lidi v bytové nouzi, kteří kvůli svým příjmům už nemají nárok na sociální bydlení, ale zároveň mají problém najít vhodné bydlení na volném trhu. Městská agentura (LNA) vybírá z čekatelů na magistrátní byty a klientů Centra bydlení Liberec. "Zájemci, kteří využili služeb LNA, vykazují aktivní zaměstnání nebo pobírají dávky důchodového pojištění. Agentura aktivně podporuje nájemníky nejen v jejich zabydlování, ale také při vyřizování administrativy na úřadech nebo při jazykové bariéře," dodala Helena Krčmářová z Liberecké nájemní agentury.

Výše nájemného u bytů s garancí města je okolo 20 procent pod tržním nájemným, což u nových nebo zrekonstruovaných bytů je ve výši zhruba 170 až 190 korun za metr čtvereční. "Záleží na kvalitě bytů i lokalitě," řekl Hruška. Podle něj jsou před podpisem smlouvy s dalšími minimálně dvěma majiteli bytů. "Vzhledem k zájmu už teď přemýšlíme, jak v projektu pokračovat, abychom mohli nabrat více bytů," dodal náměstek.

čtk