Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezinárodní festival animovaného filmu Anifilm navštívilo rekordních 30 tisíc lidí

16. 05. 2022 | 10:51

Rekordní návštěvnost měl 21. ročník šestidenního mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm, který se minulý týden konal v Liberci. Přišlo na něj skoro 30.000 lidí. ČTK to dnes řekl ředitel festivalu Tomáš Rychecký. To je o polovinu víc než loni, kdy bylo diváků zhruba 20.000.

anifilm zamekaniflm1
Foto: Artur Irma

"Festival hodnotím jako úspěšný. Mám pocit, že i Liberec tím ožil a že byl velký zájem i ze strany Liberečanů," řekl Rychecký.

Řada filmových projekcí či besed byla zcela vyprodaná a organizátoři do sálů přidávali židle, aby se dostalo na víc diváků. "Když víme, že to funguje, můžeme přidat další kinosál nebo vytvořit nové prostory. Možná bychom se mohli rozšířit i do Vratislavic," nastínil Rychecký plány na možné rozšíření přehlídky. Příští rok se bude festival konat v Liberci první květnový týden.

Anifilm se snaží nabízet to nejlepší, co vzniklo za poslední rok v animované tvorbě doma i ve světě. V minulém týdnu představil v Liberci více než 500 soutěžních i nesoutěžních snímků. V soutěžních sekcích se utkalo 11 celovečerních filmů, 31 krátkých filmů, 33 filmů studentských, 24 videoklipů, 15 abstraktních a nenarativních snímků, 15 VR filmů a také 15 počítačových her. Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé získal snímek Kde je Anna Franková? izraelského režiséra Ariho Folmana, který proslul mimo jiné animovaným dokumentem Valčík s Bašírem z roku 2008, nominovaným na Oscara. Cenu za nejlepší celovečerní film pro děti obdržel japonský režisér Mamoru Hosoda za příběh Belle.

čtk