Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Mezinárodní loutkový festival Mateřinka bude v Liberci v původním červnovém termínu

21. 05. 2021 | 8:59

Mezinárodní loutkový festival Mateřinka se v Liberci uskuteční v původním termínu. Mezi 15. a 19. červnem na něm vystoupí 18 loutkových souborů z České republiky i ze zahraniční. Za pět dní mohou diváci zhlédnout 23 inscenací, které představují výběr toho nejlepšího z tvorby pro děti od dvou do šesti let. V tiskové zprávě o tom dnes informovala Jana Pittnerová za pořádající Naivní divadlo Liberec.

mateřinka Festival Mateřinka atmosféra
Foto: ND

Mateřinka se poprvé uskutečnila v roce 1972, v Liberci se festival koná jednou za dva roky. "Po více než sedmi měsících od uzavření divadel kvůli epidemii covid-19 je skvělé, že můžeme konečně začít hrát a že se festival Mateřinka uskuteční podle plánu. I když letošní 26. ročník bude vzhledem k vládním opatřením jiný než v minulých letech, věříme, že si ho diváci spolu s námi ve zdraví užijí," uvedla ředitelka divadla Kateřina Pavlů. Pokud vláda opatření nezmění, podmínkou pro diváky bude buď negativní test, uplynutí 14 dní od dokončeného očkování či maximálně 90 dní od prodělané nemoci covid-19. Akce mohou navštěvovat jen sedící diváci a musejí nosit respirátor, omezená je i kapacita.

Na festivalu se představí 14 tuzemských a čtyři zahraniční soubory. Hrát se bude v divadle i pod širým nebem, na různých místech v Liberci, ale také v Turnově a Jablonci nad Nisou. "Kromě toho se mohou děti i dospělí těšit na tvůrčí dílny, koncerty a také na dvě výstavy,“ dodala Pavlů. Hlavní výstava s názvem ŠŠŠ. HŮŮ. HAF… NDL! začne dnes v liberecké Malé výstavní síni, která je proti radnici. "Dominovat jí bude scéna ze stejnojmenné úspěšné inscenace v podobě vláčků a překrásně řezaných loutek rozličných psích plemen. Součástí expozice jsou také fotografie a výtvarné plakáty z řady dalších cenami ověnčených her včetně těch pandemických, připomínajících nedávné fungování divadla na virtuální oNDLine scéně," uvedla Pittnerová.

Mateřinka je festival profesionálních loutkových divadel, který se jako jediný v republice a široko daleko v Evropě zaměřuje výhradně na tvorbu pro nejmenší diváky. Vstupenky na festival jsou v prodeji, stejně tak na běžná sobotní představení Naivního divadla. Poprvé po sedmi měsících zahraje liberecký soubor před diváky 29. května v 10:00, kdy uvede inscenaci Kabinet zázraků neboli Orbis pictus. Premiéru Lišáka Renarda chystá na 4. června a představení v případě příznivého počasí chce odehrát pod širým nebem na náměstí Dr. E. Beneše.

čtk