Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Minutou ticha a položením květin si dnes Liberec připomněl devět obětí okupace ze srpna 1968

21. 08. 2024 | 11:37

Minutou ticha a položením květin si dnes lidé v Liberci připomněli na náměstí u radnice devět místních obětí srpnové okupace z roku 1968. Liberec byl před 56 lety po Praze druhým nejtragičtěji postiženým městem. K památníku, který tvoří tankový pás se jmény obětí, přišly dnes desítky lidí, převažovali politici a pamětníci. Podle Petry Erbanové, která tehdy nedaleko radnice v Liberci utrpěla střelné zranění nohy, si je potřeba tuto událost stále připomínat.

srpen24 lk1
Foto: Facebook/Liberecký kraj

"Protože demokracie nebo taková ta svoboda je velice nutná a někteří mladí si to ani neumějí představit. Samozřejmě jim to nemůžeme vyčítat, protože ... ve škole se o tom moc nemluvilo, takže by měli vědět, jak to všechno bylo, jak to probíhalo a co vlastně nám ti naši takzvaní bratři udělali," řekla dnes novinářům.

Invaze armád pěti států Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna 1968 zastavila v tehdejším Československu období politického uvolnění a reformu směřující k demokratické společnosti. Liberec byl tehdy prvním velkým městem na cestě okupačních tanků a také místem prvních ostrých střetů s okupanty. Šest obětí si vyžádala ranní střelba v prostorách kolem radnice a další tři lidé zemřeli následkem havárie jednoho z projíždějících tanků, který narazil na náměstí u radnice před polednem do podloubí.

"Devět osob zaplatilo životem, 48 lidí okupanti zranili, na stovky dalších si v následujících měsících došláply bezpečnostní složky komunistického režimu. Takový byl tehdy účet za bratrskou pomoc socialistických států, jejichž představitelé se tvářili jako spojenci, avšak byli jen pouhými zrádci a vrahy. Účet, který si už nikdy od nikoho nesmíme nechat vystavit, a hlavně nesmíme za něj tvrdě platit," řekl dnes primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj - SLK).

Foto: Facebook/Liberecký krajLiberecký hejtman Martin Půta (SLK) připomněl, že nelze zapomínat ani na události z 21. srpna 1969. "Už nebylo potřeba v ulicích mít sovětské tanky ani sovětské vojáky. Vystačili jsme si sami. Nezapomínejme na to. Nezapomínejme ani na šedesátý osmý, ani na šedesátý devátý. A mějme na paměti, že ve chvíli, kdy celý národ začíná mlčet, tak ho ovládá menšina, která má úplně jiné zájmy, než o kterých veřejně mluví," dodal Půta.

V roce 1968 bylo v celém Československu už první den okupace zabito či smrtelně zraněno 58 lidí a do konce roku 1968 stoupl počet obětí na 108. V Liberci zemřeli Eva Livečková, Rudolf Starý, Bohumil Kobr, Stanislav Veselý, Josef Fialka, Zdeněk Dragoun, Jindřich Kuliš, Miroslav Čížek a Vincenc Březina. Nejmladšímu z nich bylo 19 let, nejstaršímu 72 let. V Libereckém kraji v důsledku invaze zemřeli další dva lidé. V Desné v Jizerských horách zahynula osmiletá Dagmar Škávová se svou 74letou babičkou Marii Vodákovou při požáru, který vypukl po nárazu sovětské cisterny do budovy Jabloneckých skláren.

čtk