Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Místo budovy ředitelství bude v KNL pavilon pro pozitronovou emisní tomografii. Mj. se užívá při detekci nádorů

06. 08. 2022 | 12:20

V tomto týdnu liberecká krajská nemocnice (KNL) předvedla zevnitř hrubou stavbu třípodlažního pavilonu PET/CT. Nový pavilon, který staví v místech staré budovy ředitelství, bude mít v nejnižším patře technické zázemí, šatny personálu, sklady a laboratoře pro přípravu radiofarmak, informuje KNL na svém facebookovém profilu.

nemocnice
Foto z FB KNL

V prvním nadzemním podlaží s bezbariérovým přístupem z ulice Arbesova pak budou vyšetřovací místnosti, čekárny pro pacienty a zázemí pro personál. V patře nad ním bude administrativa, další strojovna, prostory pro pacienty a také veliká terasa, kde budou moci pacienti před i po provedeném vyšetření čekat. Celá stavba je připravována na míru pro přístroje PET/CT, kromě nich se pak do nových prostor přesune i celé oddělení nukleární medicíny.

V prvním podzemním podlaží nového pavilonu vznikne i přípravna radionuklidů, které se podávají coby farmaka. „PET CT funguje tak, že lidem se aplikuje právě radiofarmakum, které se pak v lidském těle zvýšeně hromadí v buňkách se změněnými metabolickými funkčními vlastnostmi, což bývají často buňky nádorové či zánětlivé,“ vysvětlil princip vyšetření lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček.

„PET/CT, pozitronová emisní tomografie, je přístroj, který dosud v liberecké nemocnici nebyl a je určený na detekci některých druhů rakoviny nebo například na záněty, po kterých v těle pacienta pátráme a nemáme jiné možnosti, abychom je zjistili,“ doplnil Tomáš Roubíček. Nejbližší PET/CT je v Praze. „Přístroj je primárně určen pro pacienty z Libereckého kraje, ale protože máme pacienty i odjinud, například máme přesah do Ústeckého a Středočeského kraje, tak samozřejmě bude určen i pro ně,“ uzavřel Roubíček.

Pavilon PET/CT (včetně přístrojového vybavení) bude stát čtvrt miliardy korun a bude dokončen na přelomu března a dubna roku 2023. Následně jej začneme vybavovat přístroji.

Zdroj: FB Krajská nemocnice Liberec