Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Muzeum v Liberci vystavuje díla ze sklářského sympozia a fotografie světově proslulého Josefa Sudka

23. 02. 2022 | 17:18

Na dvě nové výstavy láká Severočeské muzeum v Liberci. Na jedné je zhruba 40 snímků světově proslulého fotografa Josefa Sudka, který žil v letech 1896 až 1976. Takto rozsáhlou výstavou se Sudek do Liberce vrací po 56 letech, řekl dnes ČTK kurátor výstavy Luděk Lukuvka. Na druhé výstavě jsou originální sklářská díla 44 umělců ze 14 zemí, která vytvořili loni na 14. ročníku sympozia IGS v Novém Boru na Českolipsku. V libereckém muzeu jsou díla z této mezinárodní sklářské akce podle kurátora výstavy Oldřicha Palaty vystavená poprvé.

sklo mad Wanda Walihrachová a její barevná kompozice.
Foto: Mad

"Došlo k takové dohodě, aby v tomto regionu byla šance déle a v jiném prostředí vidět výsledky tohoto sympozia, tak Severočeské muzeum v rámci letošního Mezinárodního roku skla uspořádá premiérově reprízu," dodal Palata. Loni mohli lidé díla vytvořená v rámci IGS obdivovat v novoborském muzeu. V libereckém budou do poloviny května, výstava Sudkových fotografií potrvá do konce května.

Sudkovy fotografie jsou ve výstavním sále v prvním patře. Jde o výběr ze soukromé kolekce sbírky PPF Art doplněné fotografiemi, jež vlastní Severočeské muzeum. "Tyto dvě sbírky se tady vzácně setkávají a doufáme, že ne naposledy," řekl Lukuvka.

Výstava nazvaná Sen o zahradě připomíná nejslavnější období Sudkovy tvorby od 40. do 70. let 20. století. Podle kurátora vybrali zejména fotografie, které se týkají zahradních motivů. "Ať už je to zahrada Otto Rothmayera nebo další lokality," řekl. Na výstavě jsou i fotografie zátiší či skrumáží předmětů z cyklu Labyrint a je tam i několik portrétů Sudka vytvořených jeho kolegy. Několik snímků je vystavených poprvé. To se týká hlavně menších formátů, takzvaných privatissim. "Josef Sudek si je dělal pro sebe, aby potom ten námět například rozvíjel ve větších formátech," dodal Lukuvka.

Výstava sklářských děl je v hlavním výstavním sále v přízemí, nese přízvisko Sklo bez hranic. "Je to trochu symbolický název. A to nejen proto, že jsou zde umělci z různých zemí, světadílů, ale ty hranice se stírají i proto, že tentokrát tvořili umělci, kteří zdaleka nejsou jen skláři, ale také třeba architekti, sochaři a nečekaně i autoři hudby a v jednom případě fotografka," uvedl Palata.

Výsledkem je podle něj hodně netypických děl. "Atraktivní je třeba plastika všeumělce Františka Skály, a to je kytara, kterou vytvořil ve spolupráci s Martinem Janeckým, což je jeden z nejlepších sklářů na světě," řekl kurátor výstavy. Atypická je třeba i plastika scénografa z USA Johna Dextera, který se v minulosti výtvarně podílel na filmech Captain America, Piráti z Karibiku nebo Star Wars. Zajímavých děl je ale podle Palaty na výstavě mnohem více. "Pro mě je velice skvělá kolekce prací Vladimíra Kopeckého, což je český slavný nejen sklář, ale i malíř a výtvarník," dodal.

čtk