Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na náměstí před radnicí se už tyčí vánoční jedle bělokorá, novinkou libereckého adventu bude ruské kolo

19. 11. 2019 | 18:08

Příjezd kamionu s vánočním stromem na korbě a následné ukotvování uprostřed náměstí Dr. E. Beneše sledovaly v úterý 19. listopadu desítky kolemjdoucích. Symbolem letošního libereckého adventu je jedle bělokorá, která pochází z pozemku v Šimáčkově ulici. "Už je tady, krasavec," napsal na svůj FB profil městský radní Petr Židek (ODS) a kromě fotografií zveřejnil i video.

strom-04
Foto: MML

Radniční webové stránky uvedly, že vánoční strom, který byl kvůli statice a odolnosti proti větru zkrácen na standardních 14 metrů, bude v následujících dnech ozdoben téměř osmdesáti výtvory dětí z libereckých základních i mateřských škol. Na jeho špici bude zářit velká Ochranovská hvězda a dalších dvacet menších hvězd se bude blyštit mezi ostatními ozdobami.

Liberecký vánoční strom také pomůže dobré věci. Jeho instalaci totiž zajišťují Hasiči Liberec - Sever, kteří věnují 60 tisíc korun na charitativní účely. Peníze rozdělí mezi několik libereckých organizací a další potřebné.

foto MML

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu se uskuteční v neděli 24. listopadu v 17 hodin. Strom rozsvítí primátor Jaroslav Zámečník. Doprovodný program na náměstí Dr. E. Beneše ale začne už v 16.15 hodin, kdy se můžete těšit na koncert pěveckého sboru Ještěd. Po rozsvícení stromu si budete moct užít tradiční živý „Vorloj“.

Vánoční strom bude zdobit náměstí až do 7. ledna příštího roku. 

Ani letos nebudou chybět tradiční adventní trhy, které od 30. listopadu do 23. prosince nabídnou 36 stánků s vánočním zbožím a občerstvením. Po celý advent bude na náměstí skleněný betlém. "Na nádvoří historické budovy radnice bude už počtrnácté oblíbený Strom přání, na který mohou děti i dospělí zavěsit kartičku se svým přáním nebo vzkazem Ježíškovi," řekla již dříve mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Z lístků pak v lednu vylosuje vedení města zhruba 30 šťastlivců, kterým přání splní.

foto MML

Tradiční součástí adventu v Liberci je tematická výstava prací dětí z mateřských škol v budově radnice, která se uskuteční už podvacáté. Připravený je od 30. listopadu kulturní program plný koncertů, divadelních a tanečních vystoupení nejen na náměstí, ale také v obřadní síni radnice a nedalekém kostele sv. Antonína Velikého. Představí se třeba Pohromadě na přehradě nebo Grizllies. Těšit se mohou návštěvníci na americký gospel v podání uskupení Lee Davidson Quartet nebo na vystoupení Karel Gott Cover.

Jak už jsme uvedli dříve, úplnou novinkou letošní adventní doby ve stotisícovém Liberci bude ruské kolo vysoké 25 metrů. Vévodit bude hlavnímu náměstí a nabídne tak před Vánoci ten správný nadhled. Jeho 18 kabinek pojme 72 lidí, kteří se budou moci podívat shora i na vánoční strom. Bude tradičně kvůli stabilitě a bezpečnosti jen čtrnáctimetrový.

uba