Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na náměstí u radnice v Liberci bude alespoň ruské kolo, betlém a Ježíškova kancelář

26. 11. 2021 | 12:52

AKTUALIZOVÁNO: Na náměstí u radnice v Liberci bude v adventním období aspoň ruské kolo, betlém a Ježíškova kancelář. Z původně plánované tržnice s téměř 40 stánky tam v důsledku rozhodnutí vlády bude jen několik stánků. Do horního centra se ale znovu navrátí farmářské trhy. Budou na tradičním místě vedle radnice před Plazou od středy do soboty v období příštích čtyř týdnů. ČTK o tom dnes informoval Ondřej Červinka, který má organizování libereckých městských trhů na starost.

ruskolo4
archivní foto

Adventní trhy měly být na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci od úterý 30. listopadu do 23. prosince. Vláda ve čtvrtek kvůli zhoršování epidemie koronaviru všechny vánoční trhy v zemi zakázala, výjimka je jen na prodej stromků a kaprů. "Bude tam jeden stánek se jmelím, další s prodejem kaprů a jeden s občerstvením bez alkoholu," řekl Červinka.

Doprovodný program organizátoři libereckých trhů takřka celý zrušili. Z atrakcí na náměstí bude 25 metrů vysoké ruské kolo s 18 kabinami pro 72 lidí. "V sobotu bychom ho měli začít stavět a v provozu bude od neděle nebo pondělí," uvedl Červinka. Lidé budou moci obdivovat i Fialův pohyblivý betlém s více než 250 figurami a pro děti je určená soutěž s názvem Betlémské malování s Ježíškem. Své výtvory budou moci děti odevzdat na náměstí osobně do dvou schránek nebo poslat elektronicky.

Zrušení trhů na poslední chvíli znamená pro jejich organizátory i trhovce ztrátu, podle Červinky je ale předčasné říkat, jaký postup zvolí. "Uvidíme, jak se k tomu vláda postaví. A víme, že se někde v republice připravují žaloby. My samozřejmě zvážíme, zda se připojíme, nebo ne," dodal.

Kvůli zrušení adventních trhů se ale podle Červinky mohou vrátit k pořádání farmářských, které vládním nařízením zrušené nejsou a které v Liberci v horním centru obvykle bývají na prostranství před Plazou vedle náměstí Dr. E. Beneše. "Přerušili jsme je s ohledem na to, že jsme chystali advent, tak teď v nich budeme pokračovat," řekl Červinka.

Co budou stánkaři prodávat, zatím neví. "Kdo se přihlásí, tak toho vezmeme. Ale není to samozřejmě jen na nich, ale i na mě, aby nabízený sortiment nebyl stejný, ale byla tam nějaká diverzita," dodal. Stánkařů na farmářských trzích v Liberci bývá od deseti do 30. Na prostranství před Plazou své zboží obvykle nabízejí od začátku jara do konce podzimu ve středu a ve čtvrtek, v prosinci budou farmářské trhy netradičně i v pátek a sobotu.

čtk