Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na suvenýrovou eurobankovku u zoo v Liberci čekalo asi 100 lidí

27. 05. 2019 | 9:59

Zhruba 100 lidí čekalo dnes ráno ve frontě na otevření liberecké zoo, aby si mohli zakoupit unikátní suvenýrovou bankovku s nominální hodnotou nula euro. Mezi prvními byli hlavně Slováci, někteří na zahájení prodeje čekali před zoo už od nedělních 8:00.

TAKIN2
archivní foto takina

"Bál jsme se, že zájem bude velký a náklad je malý," řekl dnes ČTK Martin z Trenčína, který byl ve frontě mezi prvními. Není to jeho první sběratelská eurobankovka, ve sbírce jich má asi 20.

Speciální eurobankovka vyšla ke 115. výročí založení liberecké zoo. Hlavním motivem na bankovce jsou zvířata, která zoo charakterizují - slon, takin a orlosup. Najednou si bylo možné zakoupit pět suvenýrových bankovek, někteří si je chodili kupovat opakovaně. Museli přitom absolvovat celý okruh kolem zoo, od budovy ZooExpo ve spodní části zahrady vyjít ven a přes park běžet zpět na konec fronty u vchodu v horní části zoo. "Dokud je nevyprodají, tak budu běhat dokola," řekl Palo Lipták z Bratislavy. Přijel o víkendu, i když na Slovensku vrcholil hokejový šampionát. "My (hokejový tým) jsme už vypadli dřív," připomněl. Opakovaně si chodil bankovky kupovat i Michal Kovač z Bratislavy. "Nejsou jen pro mě, ale i známé, kamarády, kteří mi na ně dali peníze," uvedl. Přijel v neděli a přespal venku. "Měl jsme i stan, ale bylo teplo," dodal. Od dnešních 5:00 byl ve frontě další Slovák, Josef Slávik ze Žiliny, který přespal v hotelu. Ve sbírce má už asi 100 sbírkových eurobankovek, hlavně ze Slovenska. "Mám i první českou, kde je Praha, druhá česká je teď Liberec," uvedl. Zájem o bankovku byl ale i mezi českými sběrateli, od 2:30 byl ve frontě Petr Dvořák z Prahy. "Chtěl jsem mít jistotu, že budu mezi prvními," řekl.

Suvenýrové eurobankovky jsou vyrobené z bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných eurobankovek. Zároveň také obsahují některé ochranné prvky jako pravé eurobankovky a jsou chráněny proti případnému zneužití v automatech přijímajících peníze. Emise má speciální sériové číslování. "Koncept nulových eurových suvenýrů pochází z Francie, kde ho v roce 2015 vytvořil Richard Faille. A jeho hlavní filozofií je podpora turismu a propagace významných turistických lokalit Evropy," uvedla již dříve mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová. V emisi pro libereckou zoo bylo vyrobeno 5000 kusů. Jedna se dnes prodávala za 80 korun či 3,50 euro.