Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na výstavě o Věře Čáslavské budou kromě medaile i její obrazy, které vytvořila, když nesměla trénovat

28. 04. 2022 | 16:23

AKTUALIZOVÁNO: Unikátní výstavu fotografií a předmětů ze sportovní kariéry naší nejúspěšnější olympioničky Věry Čáslavské k jejím nedožitým 80. narozenínám připravili pořadatelé ze spolku Sportfilm. Uskuteční se v Malé výstavní síni od 3. května do 26. června.

Vera2
Legendární fotografie Věry Čáslavské je z webu Paměti národa.

Na výstavu přišel na jednání libereckých zastupitelů osobně pozvat Jakub Bažant, redaktor České televize a autor výstavy o úspěšné české olympioničce a statečné ženě. "Uvidíte, co jste ještě vidět nemohli, protože to dosud nikdy nikde nebylo vystaveno," avizoval Bažant a vypočetl, že kromě medailí a samurajského meče budou v expozici k vidění i obrazy, které Čáslavská namalovala v době, kdy jí zakázali trénovat. Chybět nebudou ani kroniky, jež slavné sportovkyni vedly dvě její skalní obdivovatelky z Liberce.

Výstava o Věře Čáslavské je součástí projektu Mezinárodního festivalu sportovních filmů Sportfilm, který se koná v Liberci již čtvrtstoletí a v posledních letech probíhá formou celoročního programu. V minulosti byl festival určen pro užší skupinu sportovních příznivců, jeho brány se však již po dva roky otevřely světu a hlavně onlinu. Filmoví fanoušci měli možnost shlédnout online a zdarma výběr soutěžních snímků formou domácího kina.

Festival má již třetím rokem drží nový směr multisportovně kulturní události, která prezentuje Liberec jako hlavní město sportu. Sportfilm nabízí kromě snímků i sportovní akce.

V květnu a červnu Sportfilm uvede unikátní výstavu VĚRA ČÁSLAVSKÁ k jejím nedožitým 80. narozeninám. Fotografie, videa, olympijské medaile a další sportovní artefakty naší nejúspěšnější olympioničky budou v České republice vystavovány pouze v Malé výstavní síni na nám Dr. E. Beneše naproti liberecké radnici a v Národním muzeu na Václavském náměstí v Praze. Na výstavě bude k vidění i jedna ze sedmi zlatých olympijských medailí naší nejúspěšnější olympioničky.

Na podzim bude pod značkou Sportfilm představena další výstava, tentokrát velkoplošných fotografií na téma OLYMPIJSKÉ HRY PEKING 2022. Kromě toho proběhne mezinárodní konference na téma Mental health, kde budou top sportovci, trenéři, sport manažeři, fyzioterapeuti a psychologové debatovat nad duševním zdravím sportovců a vlivy na ně. Konference se bude streamovat do všech členských zemí FICTS. Jubilejní 25. ročník festivalu sportovních filmů vyvrcholí slavnostním předáváním cen na galavečeru v Aule G Technické univerzity. Součástí Sportfilmu se poprvé stává i festival studentů TULFEST.

Sportfilm byl tradičně podporován regionální municipalitou, až nyní však uzavřel Memorandum o spolupráci se Statutárním městem Liberec, Libereckým krajem a Technickou univerzitou v Liberci. Hlavním cílem je pořádání každoroční multikulturně sportovní, vzdělávací akce a zvýšení i zkvalitnění povědomí o sportu jako významné oblasti života společnosti nejen pro liberecké občany ale i pro zájemce i turisty z jiných částí České republiky a ze zahraničí. Dalším aspektem je zviditelnění Liberce a Libereckého kraje jako atraktivních lokalit pro sport a aktivní trávení volného času. Významnou součástí spolupráce je prezentace Liberce jako univerzitního města se širokou nabídkou studia. Účastníci memoranda zdůrazňují význam filmové a dokumentární tvorby pro lepší pochopení a vnímání sportu jako jedinečného a pozitivního společenského fenoménu.

lo +TZ Sportfilm/Renata Balašová, ředitelka festivalu