Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte portál Genus. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Na využití Skloexportu pro uprchlíky se zatím Liberecký kraj a stát nedohodly

24. 05. 2022 | 16:29

Na využití bývalého Skloexportu pro ukrajinské uprchlíky se zatím Liberecký kraj se státem nedohodly. Objekt je 15 let prázdný a Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) se ho marně snaží prodat, o budovu má zájem Liberecký kraj, podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) by po úpravách za zhruba 40 milionů korun mohl zajistit dočasné ubytování pro až 500 uprchlíků.

skloexportbudova1irma
archivní foto Artur Irma

Kraj byl připraven investovat do úprav i ze svého, dohoda ale zatím není, řekl dnes ČTK Půta.

Sedmipodlažní budovu Skloexportu postavili na rohu ulic Žitavské a 1. máje v letech 1928 až 1930 pro daňovou a celní správu. Světově proslulý exportér českého skla ji získal v době komunistického režimu, firma zkrachovala ve druhé polovině 90. let. Stát budovu převzal v roce 2001, využití pro ni ale nemá a nepodařilo se pro ni najít ani kupce. Poslední nájemci opustili objekt v roce 2009. Stát ji za 67 milionů korun nabídl Liberci, zastupitelé to ale odmítli, náklady na kompletní rekonstrukci se totiž odhadují nejméně na půl miliardy korun.

Podle mluvčí Michaely Tesařové odeslal ÚZSVM už v březnu Libereckému kraji informace s podmínkami pro případný převod nemovitosti, později nabídl kraji výpůjčku budovy pro ubytování uprchlíků. To ale kraj odmítl. "My nemůžeme investovat do majetku, který máme jen půjčený a výpůjčka neřeší ani možnost použít na úpravy dotace," vysvětlil postoj kraje Půta. Podle jeho náměstka pro ekonomiku Zbyňka Miklíka (Piráti) nepřipouští úřad možnost objekt kraji darovat, kraj proto jedná s ministerstvem financí o výjimce, která by darování umožnila.

Pokud se jednání kraje se státem o Skloexportu neuzavřou co nejdřív, ztratí podle Půty budova pro kraj smysl. Pokud práce na úpravách nezačnou ještě v době nouzového stavu, který skončí v červnu, nebude kraj schopen je v krátké době zajistit. Mimo nouzový stav bude nutné podle hejtmana zpracovat projekt a zajistit nejrůznější povolení, na zakázku bude také muset kraj vypsat veřejnou soutěž, to vše by projekt protáhlo na léta.

Liberecký hejtman Půta dlouhodobě kritizuje způsob, jakým stát se svým majetkem nakládá. Ve stotisícovém Liberci má na lukrativním místě v blízkosti autobusového a vlakového nádraží budovu Skloexportu, pro kterou nemá využití, finanční úřad přitom sídlí jen o pár set metrů dál v prostorách, které si pronajímá od soukromého subjektu. Také úřad práce léta sídlil v pronajatých prostorách a nakonec si v sousedství koupil od soukromého vlastníka budovu, kterou nechal za stamiliony zrekonstruovat.

čtk

Ve fotogalerii jsou snímky současného stav budovy, byly pořízeny při obhlídce objektu vedením Liberce, když stát nevyužívaný dům nabízel jemu.